Alexandru și Victor Pițurcă sunt audiați de procurorii DNA în scandalul Romarm

Publicat: 31 ian. 2023, 10:07, de Cezar Amariei, în SOCIAL , ? cititori
Alexandru și Victor Pițurcă sunt audiați de procurorii DNA în scandalul Romarm
Sursă foto: HotNews

Fostul selecţioner al echipei naţionale de fotbal, Victor Piţurcă, și fiul acestuia, Alexandru sunt audiați marți la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie în scandalul legat de achizițiile neconforme făcute în perioada pandemiei. Și Alexandru Pițurcă a fost pus sub acuzare ca administrator ce a adus măști neconforme și le-a vândut armatei, prin intermediul Romarm.

Conform DNA, procurorii de la Secţia de combatere a corupţiei au dispus deja începerea urmăririi penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu ziua de luni, a lui Victor Pițurcă și Gabriel Ţuţu (foto stânga), director general al Companiei Naţionale Romarm SA.

Primul este acuzat de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de graveîn vreme ce fostul antrenor este cercetat pentru cumpărare de influenţă.

Acuzațiile DNA

Procurorii anticorupţie susțin că, pe fondul pandemiei COVID-19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, Gabriel Ţuţu, în calitate de director general al Romarm ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte şi o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, în condiţii dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziţie publică ce vizau cumpărarea a şapte utilaje neconforme de producere a măştilor de protecţie.

„Prin demersurile menţionate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menţionate, valoarea materiei prime şi ulterior contravaloarea unor piese şi servicii conexe (în afara contractului)”, arată anchetatorii.

Într-un context asemănător, procurorii spun că, în perioada 19 martie 2020 – 10 aprilie 2020, Gabriel Ţuţu ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanţii societăţilor implicate în achiziţiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măşti de protecţie neconforme către Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a unui prieten de-al său fără ca acesta să desfăşoare activităţi comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecţie şi efectuarea unor plăţi către acesta (40% din cota de profit rezultată) sub aparenţa unui contract de consultanţă.

„În schimbul acestor ‘servicii’ suspectul Gabriel Ţuţu ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor din cadrul MApN şi că îi va determina pe aceştia să încredinţeze direct şi fără proceduri publice contractele de furnizare, dar şi să efectueze recepţia fără problemă a produselor respective şi să achite la timp facturile emise în acest sens. În contextul menţionat mai sus, suspectul Ţuţu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei”, menţionează procurorii anticorupţie.

DNA informează că în cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.