Alimentul care te ajută să supraviețuiești în situații de criză

Publicat: 21 mai 2025, 18:33, de Alice Călin, în Food , ? cititori
Alimentul care te ajută să supraviețuiești în situații de criză
Sursă foto: freepik / Germenii: ideali pentru situații de criză

Ne lovim tot mai des de situații de criză, în timpul cărora viața se schimbă radical. Pandemia de COVID-19, războiul din Ucraina și criza energetică recentă din Peninsula Iberică, ne-au învățat că lucrurile pe care le luăm de-a gata se pot schimba în orice moment. De aceea este bine să fim pregătiți pentru a supraviețui în situații extreme. Autoritățile recomandă să avem în casă stocuri de ulei, făină și conserve. Dar dacă starea de calamitate durează o vreme îndelungată, vom avea nevoie și de alimente proaspete pentru a rămâne sănătoși. Unul dintre alimentele cele mai ușor de depozitat și de cultivat sunt germenii.

Germenii pot deveni o sursă vitală de hrană în situații de criză

Germenii se obțin din semințe comestibile precum linte, năut, grâu sau fasole. Procesul de cultivare nu necesită curent electric sau echipamente speciale. De fapt, nu avem nevoie nici măcar de pământ pentru a-i cultiva. Este suficient un borcan, apă curată și un loc ferit de lumină.

Germenii pot fi consumați ca atare sau adăugați în supe și salate. Sunt bogați în vitamine, minerale și enzime care ajută digestia și susțin sistemul imunitar. În lipsa alimentelor proaspete, aceștia pot completa dieta zilnică fără a fi necesare mari eforturi. Germenii conțin cantități importante de:

  • Vitamina C: susține sistemul imunitar și ajută organismul să lupte împotriva virusurilor și infecțiilor.
  • Vitamina K: contribuie la menținerea sănătății oaselor.
  • Complex de B-uri: ajută la gestionarea stresului și oferă energie.
  • Mineralele, precum magneziul, calciul și fierul, susțin funcțiile esențiale ale corpului.
  • Enzimele contribuie la digestie și la absorbția eficientă a nutrienților.

Semințele pentru germeni au un termen de valabilitate care poate depăși zece ani, dacă sunt păstrate în condiții optime. Ocupă puțin spațiu și sunt ușor de depozitat. Prețul este redus, iar cantitatea de hrană obținută dintr-o porție mică de semințe este surprinzător de mare. Din acest motiv, tot mai mulți oameni, în special cei care se pregătesc de apocalipsă în Statele Unite, le includ în stocurile pregătite pentru perioade de criză.

Cum se cultivă germenii fără resurse speciale

Pentru a cultiva germenii se pun două linguri de semințe într-un borcan, apoi se acoperă cu apă. Aceasta nu trebuie să depășească nivelul semințelor. După 8 – 12 ore, apa se scurge cu ajutorul unui tifon plasat pe gura borcanului. Este de preferat să schimbăm apa măcar o dată pe zi, pentru a nu risca formarea mucegaiului. Borcanul trebuie păstrat într-un spațiu întunecat și răcoros. După 3 – 7 zile, în funcție de tipul semințelor, germenii sunt gata de consum. Însă înainte de a le pune în salate este bine să îndepărtați cojile semințelor și să îi clătiți cu apă rece.

După recoltare, este important ca aceștia să fie uscați cu prosoape de hârtie, apoi se pot păstra în recipiente aerisite, în frigider sau într-un beci răcoros. În aceste condiții, pot rezista până la șase săptămâni.

Procesul de cultivare și recoltare este foarte simplu și se poate realiza chiar și de către cei fără experiență în arta grădinăritului. Rezultatul este o sursă constantă de hrană proaspătă, pentru care nu trebuie să depinzi de rețelele de aprovizionare, sau alte ajutoare.

În timpul expedițiilor lungi, al războaielor sau al perioadelor de foamete, germenii au reprezentat adesea o sursă importantă de hrană. Marinarii foloseau germeni de grâu pentru a preveni scorbutul în lipsa citricelor. În timpul crizelor economice din perioada interbelică, autoritățile din marile orașe recomandau cultivarea acestora pentru a acoperi necesarul de vitamine cerut de corp. Astăzi, germenii reprezintă soluția perfectă pentru oricine vrea să fie pregătit pentru situații de criză neprevăzute.