Alina Gorghiu: Am abrogat aberația legislativă a PSD cu pensionarea anticipată a magistraților

Senatorul PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, că prin abrogarea iniţiativei legislative privind pensionarea anticipată a magistraţilor PNL a atins un obiectiv important la capitolul Justiţie, „reparând” ceea ce specialiştii de drept au semnalat „în sens negativ” în rapoartele MCV, în documentele Comisiei de la Veneţia şi GRECO.

Majoritatea sănătoasă din Parlament a dovedit, astăzi, că e unită, puternică şi că nu îşi ia înapoi cuvântul dat în faţa cetăţenilor. Măsura aberantă, marca Dragnea-Iordache cu pensionarea anticipată a magistraţilor, introdusă în 2018, prin modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a fost abrogată. Este un început bun pentru dezamorsarea tuturor bombelor legislative introduse de PSD în Legile Justiţiei şi un semnal important că Parlamentul actual lucrează în beneficiul cetăţeanului şi pentru un stat de drept”, a scris Gorghiu, pe Facebook.

Potrivit vicepreşedintelui liberal al Senatului, acesta era singura soluţie pentru a pune ordine „în dezordinea pe care „PSD a dorit să o instaureze în sistemul judiciar” prin pensionarea anticipată a magistraţilor.

„Rezultatul, în cazul care ar fi intrat în vigoare, ar fi fost unul cu consecinţe grave. Nu doar scăderea severă a efectivului magistraţilor, în special a celor mai experimentaţi dintre aceştia, ce activează la instanţele şi Parchetele superioare, ci şi afectarea calităţii actului de justiţie. Datele statistice scot în evidenţă carenţele privind resursa umană calificată în sistem la momentul actual. Dacă la nivelul anului 2020, 296 magistraţi s-au pensionat, în acest an, şi cifrele sunt numai pentru primele două luni, 97 judecători şi 27 procurori au formulat propuneri de eliberare din funcţie. Este evident că o diminuare a numărului de magistraţi ca urmare a pensionarii anticipate a acestora ar fi perturbat şi mai mult starea de fapt”, a explicat Alina Gorghiu.

Senatul a adoptat luni, în calitate de Cameră legislativă decizională, două proiecte iniţiate de parlamentarii PNL şi USR care vizează abrogarea reglementării prin care se permitea ieşirea anticipată la pensie a judecătorilor şi procurorilor.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole