Alina Gorghiu, despre platforma ROARMIS: Sunt multe state europene care ne-au solicitat să le ajutăm cu ”know-how-ul”

Publicat: 28 apr. 2024, 19:11, de Cezar Andrei, în Justitie , ? cititori
Exclusiv
Alina Gorghiu, despre platforma ROARMIS: Sunt multe state europene care ne-au solicitat să le ajutăm cu ”know-how-ul”

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a lăudat inițiativa Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) de a crea și implementa proiectul ROARMIS, platformă prin care instituțiile din domeniul justiției și chiar justițiabilii pot urmări ”în timp real” date despre bunurile puse sub sechestru din dosarele penale. Ministrul a subliniat faptul că succesul aplicației se poate vedea și din interesul altor țări europene de a crea aplicații asemănătoare cu ajutorul autorităților române.

”Sunt două lucruri distincte, dar la fel de importante. O dată pedepsirea cu pedeapsa cuvenită a celor care săvârșesc infracțiuni, dar la fel de importantă este și recuperarea produsului infracțional. Că vorbim de bani, că vorbim de imobile, că vorbim de orice mijloace care pot fi valorificate și pe care statul român le poate recupera de la acești infractori.”, a declarat Alina Gorghiu în cadrul podcastului ”Dialogurile Puterii” moderat de Manuela Dumitru.

Citește și: Ministrul Alina Gorghiu: ”Am adus în țară peste 1000 de fugari”

Ministrul Justiției este convinsă că aplicația ROARMIS, creată de ANABI, va ușura considerabil munca procurorilor și judecătorilor români.

”Instituția care se ocupă de recuperarea produsului infracțional din partea Ministerului Justiției este ANABI (Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate). Această agenție are un rol foarte important și a crescut mult volumul de activitate în ultimii ani. Una dintre cele mai importante aplicații pe care a putut să le facă se numește ROARMIS. Este o aplicație, o platformă în care și parchetele, și instanțele, și ministerul și cei interesați din sistemul judiciar vor putea să intre astfel încât să vezi în timp real care sunt bunurile, în ce stadiu sunt ele, ce măsuri au fost luate pe fiecare dosar în parte. Va ușura foarte mult activitatea parchetelor și activitatea instanțelor această aplicație.”, ne-a mărturisit Alina Gorghiu.

Aplicația ROARMIS a fost lansată la finele anului trecut și a fost dezvoltată de ANABI în parteneriat cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ).

”Sunt multe state europene care ne-au solicitat să le dăm expertiză, să-i ajutăm cu ”know-how” pe partea aceasta. La sfârșitul anului trecut, am reușit să lansăm la apă această aplicație și acum o promovăm în rândurile sistemului judiciar, astfel încât să putem să confiscăm mult mai repede și într-un volum mult mai mare produsul generat de infracțiuni. Suntem pe drumul cel bun. Am rezonat cu sistemul judiciar care spune că pentru a confisca și mai bine și mai mult, avem nevoie de informații mult mai acurate, la zi, mult mai corecte. De aceea, această platformă și de aceea nevoia de digitalizare în permanență.”,  a explicat ministrul Justiției.

Alina Gorghiu, despre Dosarul Electronic Național: Până în 2026 va fi implementat la nivel național

De asemenea, Alina Gorghiu a vorbit și despre Dosarul Electronic Național (DEN), un proiect pentru care statul român va trebui să plătească aproximativ 100 de milioane de euro, bani proveniți din PNRR.

DEN a fost lansat în luna februarie și se află în faza de proiect pilot, în care au fost incluse trei curți de apel (Curtea de Apel Bucureşti, Curtea de Apel Alba Iulia şi Curtea de Apel Timişoara) plus tribunalele și judecătoriile aflate în circumscripțiile acestora.

Minsitrul Justiției promite ca până în 2026 Dosarul Electronic Național să fie implementat la nivel național.

”Gândiți-vă că noi luăm miliarde de euro din PNRR, din fonduri europene, pentru a avea un dosar electronic la nivel național. Pilotăm acum trei curți de apel, dar sper eu că până în 2026 vom avea acest dosar electronic la nivel național, astfel încât justiția să devină și mai accesibilă și mai prietenoasă și mult mai ușor de digerat de justițiabilul din România.”, a precizat Alina Gorghiu.