Alina Gorghiu, despre suprapunerea prezidențialelor cu parlamentarele: „Eu cred că este sănătos să avem aceste alegeri suprapuse”

Publicat: 02 iul. 2024, 17:26, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Alina Gorghiu, despre suprapunerea prezidențialelor cu parlamentarele:
Alina Gorghiu, despre suprapunerea prezidențialelor cu parlamentarele: "Eu cred că este sănătos să avem aceste alegeri suprapuse"

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a menționat marți că discuția de joi va aborda și posibilitatea suprapunerii alegerilor, adică turul doi al alegerilor prezidențiale cu alegerile parlamentare. Ea a specificat că, dacă această suprapunere va fi considerată oportună, decizia va fi luată la nivel politic.

Alina Gorghiu, de acord cu suprapunerea alegerilor

În opinia sa, este benefic ca aceste alegeri să fie comasate, iar rezultatele discuțiilor vor duce la stabilirea unui calendar pentru alegeri într-un timp foarte scurt. Gorghiu a explicat că nu există prea multe opțiuni pentru modificarea datelor alegerilor, deoarece legislația și Constituția impun ca primul tur al alegerilor prezidențiale să aibă loc în noiembrie, iar alegerile parlamentare între 2 și 21 decembrie.

”Nu avem foarte multe variante să ne putem juca cu datele pe calendar pentru că avem o legislaţie şi prevederi ale Constituţiei care ne arată că primul tur al alegerilor trebuie să aibă loc în noiembrie iar alegerile parlamentare, dacă nu mă înşel, undeva între 2 şi 21 decembrie.

Noi am avut un BPN, am discutat despre aceste alegeri la termen, nu am avansat o zi în care să se deruleze turul 1 al alegerilor prezidenţiale”, a spus vicepreşedintele PNL, Alina Gorghiu, într-o intervenţie la Digi24.

De asemenea, a menționat că în cadrul unei întâlniri recente a PNL s-a discutat despre aceste alegeri, dar nu s-a avansat o dată exactă pentru turul 1 al prezidențialelor.

Referindu-se la posibilitatea comasării alegerilor prezidențiale cu cele parlamentare, Alina Gorghiu a afirmat că legea nu interzice acest lucru. Ea a anticipat că discuția de joi va examina și această posibilitate și că decizia finală va aparține conducerii coaliției. Potrivit ei, organizarea alegerilor în două weekenduri sau trei, în funcție de decizie, va asigura predictibilitate:

”Înţeleg că această discuţie, sau mă gândesc că această discuţie de joi va ataca inclusiv posibilitatea aceasta a suprapunerii alegerilor, turul doi de prezidenţiale cu alegerile parlamentare. Dacă este oportună această suprapunere, acest lucru va fi decis la nivel politic, la nivelul conducerii coaliţiei.

E problema de trei weekenduri sau de două weekenduri în care vom organiza alegeri, dacă vor fi comasate”, a completat ministrul Justiţiei. Ea a subliniat că ”certitudinea de care vorbim acum, este că în foarte scurt timp vom avea, ca rezultat al discuţiilor, un calendar, pentru a avea pedictibilitate în ceea ce priveşte organizarea acestor alegeri”

Gorghiu a adăugat că Ministerul de Interne va propune calendarul alegerilor după consultările politice și că aceste discuții sunt necesare pentru a stabili un plan clar. Ea a subliniat că, personal, consideră sănătoasă suprapunerea turului doi al prezidențialelor cu alegerile parlamentare, dar că PNL încă nu a luat o decizie finală. Gorghiu a sugerat că atât PSD, cât și PNL, vor aduce toate argumentele la întâlnirea de joi, unde se va lua o decizie finală.