Alina Mungiu-Pippidi, despre proiectul de lege privind organizarea și funcționarea SRI: „O propunere demnă de Zimbabwe”

Alina Mungiu-Pippidi, profesor de studii de democrație, a tras un puternic semnal de alarmă vizavi de proiectul de lege privind organizarea și funcționarea SRI, aflat acum în dezbatere în cadrul coaliției de guvernare.

Pippidi susține că propunerile din proiect amintesc de Zimbabwe, stat în care „șeful serviciului secret, când s-a plictisit să mai fie omul numărul doi, s-a făcut președinte”. Politologul avertizează că intrarea în vigoare a acestei legi ar însemna ca SRI și SIE să devină „oficial deasupra oricărei legi”.

Nu doar că nu revin sub control civil ca în Spania, ci devin oficial deasupra oricărei legi, dar la mâna șefului statului.

O propunere legislativă demnă de Zimbabwe, unde șeful serviciului secret, când s-a plictisit să mai fie omul numărul doi, s-a făcut președinte”, a declarat Alina Mungiu-Pippidi, pentru Libertatea.

Pippidi face referire la Emmerson Mnangagwa, președinte în Zimbabwe din 2017, ajuns în funcție după o lovitură de stat împotriva fostului dictator Robert Mugabe. Anterior, Mnangagwa fusese ministru al Securității Statului, poziție din care a supervizat serviciile secrete.

13 ONG-uri critică proiectul 

Marți, 13 ONG-uri au publicat un text de protest față de proiectul de lege, avertizând că noile reguli dau puteri sporite SRI și le oferă impunitate ofițerilor de informații.

Protestăm ferm împotriva planurilor puterii politice de a oferi impunitate și puteri sporite agenților din serviciile de securitate”, au transmis ONG-urile după ce G4Media a publicat articole din controversatul proiect de lege. Acestea au mai precizat că proiectul e precedat de acte normative, adoptate deja de Guvern și de Parlament, ce au crescut puterile serviciilor de securitate în alte domenii.

Proiectul de lege prevede că personalul SRI va putea fi anchetat doar de un număr limitat de procurori, perchezițiile la sediul Serviciului vor putea fi făcute doar cu autorizarea președintelui României, iar reținerea sau percheziționarea personalului SRI se va putea face doar cu acordul directorului SRI și în prezența unui jurist al acestuia.

De asemenea, firmele și cetățenii vor fi obligați să sprijine SRI în operațiune sale, la cererea acestuia.

În plus, proiectul dă dreptul SRI să-și înființeze propriile companii.

1 COMENTARIU

 1. Alina Mungiu-Pippidi, profesor de studii de democrație?
  Temă pentru acasă ?
  De ce vrea UE să interzică un pașaport de aur?
  Pentru că încalcă principiul egalității: o persoană săracă din țara X-mania nu poate veni să trăiască o muncă în UE din cauza unor cerințe stricte, dar aceste cerințe nu se aplică unei persoane bogate din aceeași țară.
  Nu este corect de la început, iar persoana din țara X-mania s-ar fi putut îmbogăți prin mijloace ilegale și ar fi posibil să se ferească de urmărire penală devenind cetățean al UE, ceea ce nu este deloc corect.
  Cum vedeți comportamentul şi diferența a unor politicieni români și europeni?

  Pe o notă mai ușoară: mă întreb cum îi merge cetățenia rusă a lui Depardieu…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole