Allen Coliban, primarul Brașovului, lansează o premieră: Dezbatere publică despre interzicerea automobilelor cu motor Diesel

Allen Coliban, primarul Brașovului, a lansat pe pagina sa de Facebook o dezbatere legată de scădere poluării în oraș. Printre măsurile listate de primar se numără interzicerea folosirii motoarelor Diesel în interiorul orașului.

Primarul citează exemplul orașelor Atena, Bruxelles, Berlin, Madrid, Paris.

Coliban a listat mai multe recomandări dintr-un raport al ONG-ului Observatorul Român de Sănătate, care plasează Brașovul pe locul I în topul orașelor care iau măsuri împotriva poluării și care arată că unul dintre factorii decisivi în determinarea calității aerului este transportul.

Mașini multe, diesel și vechi = aer plin de particule în suspensie (PM10, PM2.5) cauzatoare de cancer (prima cauză de îmbolnăvire de cancer conform Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului)”, arată Coliban pe Facebook.

Recomandările asupra cărora edilul le-a cerut părerea cetățenilor

– Încurajarea utilizării modurilor active de transport, precum bicicletele sau vehiculele electrice.
– Stabilirea unor zone cu emisii scăzute, unde au acces doar vehicule care respectă standarde ridicate de poluare.
– Scutiri de taxe pentru mașinile care poluează puțin
– Modernizarea transportului public în comun prin scoaterea din circuit a vehiculelor vechi și achiziționarea celora care nu poluează.
– Interzicerea folosirii motoarelor diesel în interiorul orașului (existente în Atena, Bruxelles, Berlin, Madrid, Paris).

Părerile brașovenilor care au participat la dezbatere au fost împărțite. Unii s-au declarat de acord cu interdicția, sugerând adoptarea ei graduală, alții au respins sugestia, arătând că ar lovi în locuitorii fără posibilități materiale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...