Alungă țânțarii fără chimicale. Metode naturale care țin insectele la distanță
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/eucalipt.jpg)
Vara înseamnă seri frumoase petrecute în aer liber, dar adesea aceste momente de relaxare sunt umbrite de zumzetul constant și înțepăturile supărătoare ale țânțarilor. Soluțiile repelente din comerț pot fi eficiente, însă multe persoane sunt sceptice în privința contactului acestora cu pielea. Vestea bună este că natura oferă suficiente opțiuni eficiente care alungă țânțarii, fără riscuri pentru sănătate sau mediu.
Plantele care alungă țânțarii și pe care le poți crește în grădină
Unele plante aromatice eliberează substanțe care maschează mirosurile precum transpirația sau dioxidul de carbon, care atrag țânțarii. Astfel, devenim mai puțin vizibili pentru micii vampiri zburători. În același timp, aceste plante parfumează spațiul, purifică aerul și pot fi folosite în bucătărie.
Lemongrass, sau citronela este cunoscută pentru conținutul ridicat de substanțe care alungă țânțarii. Din acest motiv, este ingredientul principal din multe produse comerciale anti-țânțari. Studiile citate de US Forest Service arată că uleiul esențial extras din citronelă are un efect repelent care reduce semnificativ numărul înțepăturilor de țânțar. Cultivă această plantă, asemănătoare ierbii, pe terase sau pervazuri, pentru a forma o barieră naturală de protecție.
Eucaliptul lămâios nu este ușor de cultivat la noi, dar eficacitatea uleiului său esențial este recunoscută internațional. Acesta Conține PMD (para-menthan-diol), o substanță pe care Centrele pentru Controlul Bolilor din SUA o recomandă ca alternativă sigură la substanțele chimice. Uleiul poate fi folosit în difuzoare sau aplicat pe piele, în formă diluată. Pe lângă protecția eficientă împotriva țânțarilor, are și un miros foarte plăcut.
Busuiocul, mai ales soiurile cu aromă de lămâie, precum cel Thailandez, emite compuși volatili care alungă țânțarii. Este ușor de crescut în ghivece sau jardiniere și oferă atât protecție naturală, cât și utilitate culinară. Așază mai multe ghivece în jurul locului unde îți petreci cel mai mult timp în aer liber și uită de înțepături!
Trucuri suplimentare pentru o vară fără țânțari
Capcanele cu oțet de mere sunt ușor de preparat acasă și foarte eficiente. Se amestecă 100 ml de oțet cu câteva picături de detergent de vase. Mirosul atrage țânțarii, iar emulsia formată le face imposibilă evadarea.
Ventilatoarele sunt o soluție la care nu mai apelează foarte mulți în ziua de astăzi, însă era foarte răspândită în anii ’90. Țânțarii sunt slab echipați pentru a zbura în curent. Un ventilator pornit pe terasă poate reduce semnificativ numărul acestora. Potrivit cercetătorilor, fluxul de aer poate scădea atacurile insectelor cu până la 45%.
Hainele deschise la culoare sunt o altă metodă necostisitoare, pe care o aplică prea puțini. Țânțarii sunt mai atrași de nuanțele închise, care rețin căldura. Culorile pale reduc semnalele care atrag insectele, cum ar fi radiația termică sau dioxidul de carbon emis de corp.
În concluzie, combinația dintre plantele potrivite și câteva trucuri simple poate oferi o protecție extrem de eficientă împotriva țânțarilor. Fără spray-uri toxice și fără griji față de copii sau animale, te poți bucura de o vară plăcută în natură.