UPDATE Ambasada României reacționează după ce Harvard a pierdut dreptul de a primi studenți internaționali

Publicat: 23 mai 2025, 21:47, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
UPDATE Ambasada României reacționează după ce Harvard a pierdut dreptul de a primi studenți internaționali

Măsura administrației americane de a revoca certificarea SEVP pentru Universitatea Harvard lovește în studenții străini.

UPDATE Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunțat, vineri, că ‘urmărește cu atenție’ situația studenților români de la Universitatea Harvard din Statele Unite ale Americii.

„Ne preocupă impactul acestei decizii asupra studenților români care studiază la Universitatea Harvard, tineri excepționali care reprezintă România în centre academice de prestigiu la nivel global’, se arată într-un comunicat al MEC

UPDATE Un judecător american a blocat vineri temporar decizia președintelui Donald Trump care interzice înscrierea studenților străini la prestigioasa universitate Harvard, transmite AFP. Universitatea a depus vineri dimineață o plângere la tribunalul federal din Massachusetts, care i-a dat câștig de cauză.

ȘTIRE INIȚIALĂ Decizia administrației Trump de a revoca certificarea Student and Exchange Visitor Program (SEVP) pentru Universitatea Harvard a declanșat o reacție în lanț pe plan internațional. Instituția de învățământ, una dintre cele mai prestigioase din lume, nu mai poate primi sau păstra studenți internaționali, afectând direct zeci de mii de tineri din afara Statelor Unite, inclusiv peste 100 de cetățeni români.

Ambasada României la Washington a reacționat imediat, exprimându-și profunda îngrijorare față de efectele hotărârii asupra studenților români. Într-un comunicat oficial, misiunea diplomatică a transmis că urmărește „îndeaproape evoluțiile generate de această decizie” și că va face „toate demersurile posibile pe lângă partenerii americani pentru clarificarea statutului acestor tineri și al familiilor lor”.

Reacția României: sprijin pentru tinerii afectați

Ambasada îndeamnă studenții români afectați de măsură să contacteze urgent oficiile consulare din SUA și să mențină legătura cu personalul diplomatic pentru actualizări. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că va analiza fiecare situație individuală, urmând să acorde asistență consulară acolo unde va fi necesar.

România este una dintre țările care trimit anual un număr semnificativ de studenți în instituțiile de elită americane, Harvard fiind în topul preferințelor. Mulți dintre aceștia beneficiază de burse academice sau sunt angajați în programe de cercetare, fiind în faze avansate ale carierei universitare.

Acuzații grave din partea administrației Trump. Harvard contestă decizia în instanță

Decizia de revocare a venit după ce Secretarul pentru Securitate Internă al SUA, Kristi Noem, a acuzat Harvard de lipsă de cooperare în privința supravegherii guvernamentale asupra politicilor de admitere și angajare. Noem a lansat acuzații severe la adresa universității, acuzând-o de „antisemitism”, „simpatii pro-Hamas” și promovarea unei „ideologii woke”.

„Harvard a pierdut acest privilegiu. Instituția a creat un mediu ostil pentru studenții evrei și a refuzat supravegherea federală necesară într-o democrație funcțională”, a declarat Noem într-o conferință de presă susținută vineri.

Conducerea Universității Harvard a calificat măsura drept „abuzivă și ilegală”, anunțând că va contesta decizia în justiție. Reprezentanții instituției au subliniat că revocarea certificării SEVP afectează nu doar libertatea academică, ci și statutul legal al mii de studenți care au ales SUA pentru studii superioare.

Potrivit statisticilor oficiale, studenții internaționali reprezintă peste 27% din totalul înscrișilor la Harvard, iar pierderea capacității de a-i primi pune în pericol activitatea academică și cercetarea științifică la nivel înalt.

Impact devastator pentru mii de tineri

Pentru tinerii afectați, efectele sunt deja resimțite: lipsa unor informații clare, incertitudinea juridică privind statutul de ședere și riscul pierderii accesului la studii. În lipsa unei soluții rapide, unii dintre aceștia ar putea fi obligați să părăsească teritoriul american sau să caute transferul către alte instituții care dețin încă certificarea SEVP.

În cazul României, situația este cu atât mai delicată cu cât mulți dintre studenții implicați reprezintă elitele academice ale generației tinere și se aflau în programe de masterat sau doctorat cu impact major în domenii precum tehnologia, medicina sau științele sociale.

Această decizie adaugă un nou episod tensionat în relația administrației Trump cu mediul universitar american. În trecut, liderii educaționali și oficialii guvernamentali au avut conflicte pe tema restricțiilor impuse vizelor de studiu, finanțării universităților și diversității curriculare.

Pentru moment, rămâne incert dacă această decizie va fi extinsă și la alte universități sau dacă va fi temporară.