Amber, dezvoltator de jocuri video român, a depășit în premieră venituri de 20 de milioane dolari

Publicat: 22 mart. 2021, 13:30, de Răzvan Zamfir, în TEHNOLOGIE , ? cititori
Amber, dezvoltator de jocuri video român, a depășit în premieră venituri de 20 de milioane dolari

Amber, compania dezvoltatoare de jocuri video cu capital 100% românesc, a depășit în 2020 pentru prima dată pragul de 20 de milioane de dolari, realizând o cifră de afaceri de 20,8 milioane de dolari (85 milioane de lei). Suma reprezintă o creștere de 58% față de cifra obținută în 2019.

Creșterea susținută din ultimele 12-18 luni se datorează dezvoltării competențelor de producție integrală (“full game development”) cu specializări în multiple genuri de jocuri, integrării în Amber a două studiouri noi, Scorpius Games și KaraOkulta, respectiv deschiderii a trei noi birouri la Botoșani, Guadalajara și Montreal.

„Strategia de creștere a Amber din ultimii doi ani a avut ca obiective principale diversificarea serviciilor oferite și stabilirea prezenței în mai multe piețe. Ne-am dorit ca astfel să asigurăm sinergia operațională dorită de partenerii noștri, dar și o capacitate sporită de dezvoltare, pentru a putea livra servicii creative la cel mai înalt standard de calitate. Pentru a susține această creștere, Amber a investit în 2020 peste 1,5 milioane de dolari în dezvoltarea noilor studiouri, în atragerea de talente, în tehnologii interne noi și în produse originale”, a precizat Mihai Pohonțu, CEO Amber.

Compania a deschis un studio în Guadalajara

Deschiderea studioului din Guadalajara a adus Amber proiecte și clienți din piețe noi, capacitate de producție crescută, dar și posibilitatea de a stimula industria locală de game development. Deși a fost lansat inițial pentru proiecte de testare și artă, studioul din Mexic oferă în 2021 inclusiv servicii de programare și de game design. Dezvoltarea se reflectă și în numărul specialiștilor care lucrează în studioul din Guadalajara, în prezent fiind implicați în diferite proiecte peste 150 artiști, designeri, programatori și testeri.

Studioul din Botoșani, deschis la finalul lui 2019, a creat oportunități pentru tinerii din oraș și din regiune. Dacă în primele 12 luni de activitate studioul urma să atragă 30 de specialiști, datorită proiectelor tot mai numeroase, la finalul anului în studio lucrau deja peste 70 de oameni. Biroul își va diversifica serviciile și în zona de game design, începând ca din acest an și se va muta într-un sediu mai mare și vrea să recruteze 150 de specialiști care să activeze în studioul din estul țării.

În Montreal, Amber continuă dezvoltarea unei noi linii de business pe zona de servicii de localizare si dezvoltare de produse, urmând să angajeze specialiști în toate disciplinele de dezvoltare.

Amber va continua să se dezvolte

„Expansiunea Amber va continua în ritm susținut și în perioada următoare. Ne uităm la oportunități noi atât în România, cât și în regiuni precum Europa de Est, Asia și America de Sud, oportunități care pot include deschiderea de studiouri noi, fuziuni și achiziții.“, a adăugat Mihai Pohonțu.

În cele șase birouri Amber situate la București, Botoșani, Los Angeles, San Francisco, Guadalajara și Montreal lucrează în total peste 700 de specialiști. În funcție de proiectele dezvoltate în fiecare studio, Amber caută talent pentru poziții de Art Directors, 2D și 3D artists, PC / Console Game Producers, PC / Console Programmers, Game Economy Designers sau Game Testers.

Înființată în 2013 în București, Amber este o agenție structurată ca o rețea de studiouri cu specializări diferite. În acest moment, în Amber lucrează peste 700 de specialiști.

Printre cele mai cunoscute companii de gaming cu care Amber a lucrat sau încă lucrează se numără Disney, Paradox Interactive, Rovio, NBC Universal, Kixeye, Glu, Kabam și That Game Company. Amber a dezvoltat jocuri precum Rumble Heroes, Link Twin și Cinderella Free Fall și a contribuit la dezvoltarea unor titluri de success precum Sky: Children of Light, Gorogoa și altele.