Ambrozia face victime: Amendă de 100.000 de lei în Vrancea

Încep să curgă amenzile, din cauza ambroziei. Proprietarii unui teren din Vrancea au fost sancționați de Garda de Mediu cu o amendă de 100.000 de lei, deoarece nu au efectuat lucrări de îndepărtare a ambroziei, după mai multe sesizări, anunță Comisarii Gărzii de Mediu Vrancea.

“La începutul lunii august, atrăgeam atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă ambrozia. Sesizarea unor vecini ai fostului Laminor din Focșani, astăzi aflat într-o stare avansată de degradare, descria existenţa mai multor deşeuri împrăştiate în incinta fostei întreprinderi şi, în mod special, prezenţa ambroziei. La controlul pe amplasament efectuat de comisarii Gărzii de Mediu, împreună cu agenţi ai Poliţiei Locale, s-a constatat, printre altele, prezenţa pe suprafeţe importante a buruienii în stadiul de înflorire. S-au impus proprietarilor măsuri ferme cu termene precise pe care aceştia şi le-au asumat prin actul de control. Marţi, când s-a vizitat amplasamentul, s-a constatat că niciuna dintre măsurile stabilite nu a fost realizată. Ignorarea obligaţiilor legale şi a măsurilor impuse de inspectorii de mediu au dus la sancţionarea cu amenda maximă prevăzută de legiuitor pentru astfel de contravenţii”, a declarat comisarul şef al Gărzii de Mediu Vrancea, Aurel Cristian.

Ambrosia artemisiifolia – iarba pârloagelor, iarba de paragină sau floarea pustei – este un soi care înfloreşte în august-septembrie, iar din cauza polenului pot să apară probleme alergice. Vântul propagă polenul pe distanţe mari, iar sporii ajung în cele mai îndepărtate locuri, provocând agravarea simptomelor astmului bronşic şi erupţii pe piele în cazul persoanelor alergice, începând cu luna august şi mergând până în octombrie şi chiar noiembrie.

Potrivit legislației în vigoare, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au o serie de obligaţii, cum ar fi “să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, denumită ştiinţific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetaţiei adventive invazive şi eliminarea ei în cazul prezenţei pe terenurile intravilane sau extravilane”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole