Amendă colosală pentru un șofer care a condus sub influența drogurilor

Publicat: 19 iun. 2024, 20:45, de Cristina Cohuț, în SOCIAL , ? cititori
Amendă colosală pentru un șofer care a condus sub influența drogurilor

Instanțele din România au aplicat cea mai mare amendă penală din toate dosarele care implică conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, în valoare de o sută de mii de lei, conform News.ro.

Această decizie a fost pronunțată de Curtea de Apel București în cazul unui bărbat care, inițial, primise o condamnare la închisoare și urma să execute pedeapsa din cauza unei condamnări anterioare.

Un raport recent al Inspecției Judiciare referitor la infracțiunile legate de consumul de substanțe psihoactive arată că cea mai mare amendă penală impusă de o instanță din România pentru o astfel de infracțiune în ultimii ani a fost de 100.000 de lei.

Hotărârea a fost pronunțată în iulie anul trecut de către Curtea de Apel București într-un dosar ce vizează conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Șoferul amendat a scăpat de închisoare

Inițial, șoferul trimis în judecată a fost condamnat la închisoare cu executare de către Judecătoria Călărași, pentru o infracțiune comisă în data de 23 iulie 2020.

Magistrații din Călărași au constatat că bărbatul, acuzat de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, mai fusese condamnat, la sfârșitul anului 2017, la un an de închisoare cu suspendare și sub supraveghere pentru deținere fără autorizație și efectuare ilegală de operațiuni cu substanțe psihoactive.

Șoferul a fost condamnat de Judecătoria Călărași la o pedeapsă de un an și șase luni de închisoare, contopind pedepsele anterioare, astfel încât acesta să execute un total de un an și zece luni de detenție. Condamnatul a făcut apel, iar Curtea de Apel București a hotărât să îi impună o amendă penală record în valoare de 100.000 de lei, echivalentul a două sute de zile-amendă cu câte 500 de lei pe zi, decizia fiind definitivă.

Alte instanțe din țară au impus amenzi penale pentru aceeași infracțiune, printre care o amendă de 33.750 de lei aplicată de Judecătoria Tulcea și una de 20.000 de lei dată de Judecătoria Brașov, ambele pentru cazuri similare. În anul 2020, Curtea de Apel Oradea a stabilit o amendă penală de 20.000 de lei pentru un alt șofer găsit vinovat de conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe.