Amenda usturătoare pe care toți șoferii o riscă pentru o greșeală banală. Cum poate fi evitată

Publicat: 26 mai 2024, 18:19, de Cristina Cohuț, în ACTUALITATE , ? cititori
Amenda usturătoare pe care toți șoferii o riscă pentru o greșeală banală. Cum poate fi evitată

Plecatul la drum cu prea puțin combustibil în rezervor nu numai că poate afecta motorul, dar poate atrage și o amendă. Conducerea cu un rezervor aproape gol poate avea consecințe grave, atât în ceea ce privește integritatea vehiculului, cât și din punct de vedere legal.

Atunci când nivelul combustibilului se apropie de zero, se activează indicatorul care semnalează necesitatea alimentării. Dacă mașina rămâne fără combustibil, șoferii se expun riscului de a fi blocați pe drum și de a primi o amendă. Prin urmare, este important ca șoferii să fie atenți la nivelul combustibilului din rezervor, conform Echo24.de.

Un rezervor complet gol poate afecta grav motorul vehiculului, de aceea „ADAC” recomandă alimentarea mașinii când rezervorul ajunge la aproximativ un sfert din capacitatea sa.

Alimentați rapid – riscul amenzilor și punctelor de penalizare

Așteptarea până la activarea alertei de combustibil poate fi periculoasă. În situația în care un șofer este blocat în trafic sau nu există benzinării deschise, combustibilul se poate epuiza rapid, iar mașina nu va mai putea funcționa. Pe lângă aceasta, șoferii surprinși fără combustibil în rezervor pot fi sancționați și cu o amendă.

Probleme majore pe autostrăzi și drumuri expres

Situația devine mai serioasă în cazul în care mașina se oprește din cauza lipsei de combustibil pe o autostradă (Autobahn) sau pe un drum expres (Kraftfahrstraße). Capacitatea rezervorului poate varia de la un vehicul la altul, de aceea șoferii care închiriază o mașină trebuie să fie atenți la acest detaliu.

În situația în care combustibilul se termină pe o autostradă sau pe un drum expres și mașina se oprește, șoferul poate fi amendat cu 35 de euro, deoarece staționarea pe aceste tipuri de drumuri nu este permisă. Șoferii au la dispoziție trei minute pentru a alimenta rezervorul cu combustibil dintr-un bidon de rezervă.

Dacă mașina rămâne staționată mai mult de trei minute, șoferul trebuie să parcheze, iar parcarea pe aceste drumuri este sancționată cu o amendă de 70 de euro, conform „catalogului amenzilor” (Bußgeldkatalog).

Drumurile expres sunt similare autostrăzilor, fiind menite pentru traficul rapid la nivel național, dar de obicei sunt mai puțin dezvoltate. Prin urmare, șoferii trebuie să fie extrem de atenți în privința nivelului de combustibil atunci când călătoresc pe aceste drumuri pentru a evita amenzi și alte probleme legale.