Amenințare medicală globală! Specialiștii spun că rezistenţa la antibiotice ar putea provoca milioane de decese

Publicat: 22 iul. 2025, 16:42, de Carmen Ciripoiu, în Sănătate , ? cititori
Amenințare medicală globală! Specialiștii spun că rezistenţa la antibiotice ar putea provoca milioane de decese

O analiză recentă finanțată de guvernul britanic, realizată de Center for Global Development, avertizează că rezistența la antimicrobiene  (RAM) ar putea provoca 10 milioane de decese anual și pierderi economice de 1,7 trilioane de dolari din PIB-ul global, până în 2050, dacă nu se iau măsuri cât mai urgente.

Institutul pentru Măsurarea și Evaluarea Sănătății (IHME) estimează o creștere cu 60% a deceselor cauzate de rezistența la antibiotice până în 2050, cu 184.000 de decese anuale în Marea Britanie și 1,34 milioane în SUA.

O infecție banală s-ar putea transforma într-una letală

„În prezent, amenințarea RAM este în creștere, iar fără o acțiune imediată din partea tuturor părților implicate, medicamentele la care avem acces acum ar putea înceta să funcționeze, ceea ce ar putea transforma o infecție banală într-una letală”, susțin specialiștii.

Potrivit raportului GLASS 2022 al OMS, printre cele mai periculoase se numără infecția cu E. coli, rezistentă la cefalosporine (42% în 76 de țări) și Staphylococcus aureus, rezistent la meticilină. Infecțiile rezistente duc la internări prelungite, tratament cu antibiotice de ultimă generație și complicații severe, dublând costurile față de infecțiile tratabile.

Impact economic dezastruos

Analiza Center for Global Development estimează pierderi anuale din PIB-ul global de 1,7 trilioane de dolari până în 2050, cu costuri medicale globale crescând cu 176 miliarde de dolari anual. În Marea Britanie pierderile ar fi de 58,6 miliarde de dolari, iar costurile medicale ar crește de la 900 milioane la 3,7 miliarde de dolari anual.

În SUA, pierderile ar fi de 295,7 miliarde de dolari, cu costuri medicale care ar crește de la 15,5 miliarde la 57 miliarde. În Uniunea Europeană se estimează că pierderile ar fi de 187 miliarde de dolari, iar în China ar fi pierderi de 722 miliarde de dolari.

Consecințe grave pentru țările sărace

OMS avertizează că țările sărace, cu acces limitat la apă potabilă, igienă și medicamente, sunt cele mai afectate. UNEP estimează că rezistența la antibiorice ar putea împinge 24 milioane de oameni în sărăcie extremă până în 2030. Reducerile de fonduri pot accelera însă și răspândirea rezistenței la antibiotice, afectând și țările dezvoltate.