Amenințare nucleară: În Elveția fiecare cetățean are asigurat un loc într-un adăpost antiatomic

Elveția dispune de 360.000 de adăposturi antiatomice. Sunt adăposturi publice în școli sau primării, la care se adaugă cele private, în interiorul imobilelor sau caselor personale. În prezent, fiecare dintre cei 8,6 milioane de locuitori ai Elveției are asigurat un loc într-un asemenea adăpost.

Multe vile cu etaj și balcoane cu flori, situate în zone liniștite, au la subsol adăposturi antiatomice: un spațiu de circa 7 metri pătrați, cu pereți din beton armat, cu uși masive, blindate. Ușa unui asemenea adăpost cântărește peste o tonă. ”Este foarte solidă”, spune proprietarul unui asemenea imobil la Europe 1.

Sunt și adăposturile publice. Ele sunt la dispoziția populației în caz de atac nuclear și pot primi aproximativ câte o sută de persoane. Adăpostul este dotat cu aparat de ventilare a aerului, filtre contra substanțelor toxice, paturi suprapuse, toalete. Se estimează că autonomia e posibilă aproximativ 14 zile.

În Elveția, adăposturile reprezintă o obligație legală, explică Louis-Henri-Delarageaz, comandant cu protecția civilă în cantonul Vaud. Este o lege care obligă la construirea de locuri de protecție și de a garanta un loc fiecărui locuitor. În Elveția sunt peste nouă milioane de asemenea locuri pentru toată populația.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...