Amenzi mai mari pentru cei care hrănesc urșii, pregătite de Ministerul Mediului

Publicat: 16 iul. 2025, 18:59, de Alice Călin, în Mediu , ? cititori
Amenzi mai mari pentru cei care hrănesc urșii, pregătite de Ministerul Mediului
Foto: freepik / Amenzi mai mari pentru oamenii inconștienți

Ministerul Mediului pregătește modificări importante în legislație, după incidentul tragic de pe Transfăgărășan, unde un motociclist italian a fost ucis de o ursoaică după ce a încercat să o hrănească din mână. Diana Buzoianu, ministrul de resort, anunță un proiect de lege prin care vor fi aplicate amenzi mai mari celor care hrănesc animalele sălbatice. Așa cum am văzut, această practică poate avea consecințe fatale.

Se pregătesc amenzi mai mari și camere de supraveghere în zonele periculoase

Ministrul a explicat, într-un interviu la RFI, că proiectul prevede amenzi mai mari pentru hrănirea urșilor. În opinia acesteia, iresponsabilitatea celor care fac acest gest echivalează cu condamnarea la moarte a animalelor. Odată obișnuiți cu prezența oamenilor și cu hrana oferită de aceștia, urșii își pierd instinctul de a evita contactul cu oamenii, ceea ce duce la situații periculoase.

Potrivit News.ro, legislația actuală face doar o referire indirectă la această problemă, în „Legea picnicului” din 2012, care prevede o amendă cuprinsă între 200 și 400 de lei. Noul proiect de lege va include explicit sancțiuni pentru hrănirea animalelor sălbatice, iar cuantumul amenzilor va fi crescut drastic.

De asemenea, Ministerul Mediului ia în calcul instalarea de camere video cu circuit închis în zonele cunoscute pentru astfel de incidente, precum Transfăgărășanul. Astfel, autoritățile vor putea monitoriza mai eficient comportamentul turiștilor și vor putea aplica mai ușor sancțiuni.

Un recensământ care ridică semne de întrebare

Diana Buzoianu a vorbit și despre recentele date din recensământul populației de urși, realizat pe bază de probe ADN. Acesta arată o cifră alarmantă, între 10.000 și 12.000 de exemplare, de trei ori mai mult decât nivelul considerat optim. În acest context, primarii din zonele afectate cer soluții viabile și o autonomie mai mare în gestionarea situațiilor critice.

Ministrul a dat exemplul unei comune din Argeș, unde, în timpul unei alerte de urs, un copil a dispărut pentru câteva ore. Deși minorul a fost găsit teafăr, comunitatea a trăit momente de panică, temându-se de ce era mai rău. Astfel de situații, susține Buzoianu, trebuie tratate cu echilibru, astfel încât să protejăm și populația umană, dar și biodiversitatea.

Proiectul de lege ar putea schimba radical modul în care România gestionează relația dintre oameni și animalele sălbatice. Dacă măsurile vor fi adoptate și aplicate eficient, ele ar putea preveni tragedii și reda animalelor instinctul de a nu se apropia de oameni.