Amnesty International cere eliberarea jurnaliștilor ruși care au publicat materiale critice despre armata rusă

Publicat: 17 apr. 2022, 16:00, de Nina Marcu, în Internațional , ? cititori
Amnesty International cere eliberarea jurnaliștilor ruși care au publicat materiale critice despre armata rusă

După ce autoritățile ruse i-au arestat pe 13 aprilie pe jurnaliștii Mihail Afanasyev și Serghiei Mihailov, din Republica Rusă Altay și Khakassia, pentru că au publicat materiale critice la adresa guvernului rus, Amnesty International ia atitudine și solicită eliberarea lor imediată.

Potrivit organizației pentru apărarea drepturilor omului, atât Afanasyev, cât și Mihailov sunt acuzați că au răspândit „informații false cu bună știință despre forțele armate ruse” și riscă până la zece ani de închisoare în Rusia.

În martie anul trecut, în Rusia a intrat în vigoare o lege care prevede până la 15 ani de închisoare pentru oricine difuzează informații despre forțele armate, informații considerate „false” de autoritățile ruse.

Iată ce spune Marie Struthers, directorul Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală: „Reprimarea de către autoritățile ruse a mass-media independentă escaladează cu o viteză vertiginoasă. Evident, nemulțumit doar de blocarea site-urilor de știri critice sau de forțarea reporterilor în exil, Kremlinul caută acum să încarcereze jurnaliştii care relatează despre proteste și despre război. Mikhail Afanasyev și Serghei Mikhaylov, împreună cu toți ceilalți arestați doar pentru că au prezentat știri despre armata rusă, trebuie eliberați imediat și necondiționat! Solicităm autorităților ruse să abroge notoriul articol 207.3 din Codul penal și să pună capăt represiunii asupra libertății de exprimare și a libertății presei.”

La 13 aprilie, forțele de securitate ruse l-au arestat pe Mihail Afanasyev, redactorul șef al revistei online Novy Fokus, în Abakan, Republica Khakassia. În aceeași zi, poliția l-a arestat și pe Serghei Mihailov, fondatorul LIStok, un ziar local cu sediul în Gorno-Altaysk, Republica Altay. Mihailov a fost arestat la Moscova înainte de a fi transferat înapoi în Altay, unde o instanță va decide cu privire la arestarea sa preventivă. Ambii sunt acuzați că au difuzat „informații false cu bună știință despre Forțele Armate Ruse”. Dacă vor fi găsiți vinovați de instanță, jurnaliștii ar putea fi pedepsiți până la 10, chiar 15 ani de închisoare.

La 4 aprilie, Novy Fokus a arătat că 11 polițiști din Khakassia au refuzat să intre în război în Ucraina. La 13 aprilie, autoritățile ruse l-au arestat pe Afanasyev și i-au percheziționat casa, confiscându-i computerele și alte echipamente digitale.

La 14 aprilie, LIStok a fost obligat să plătească 300.000 de ruble – aproximativ 4.000 de dolari – pentru că „a cerut sancțiuni împotriva Rusiei”. În ziua arestării lui Mihailov, autoritățile au percheziționat și birourile LIStok și casa redactorului șef al acesteia. Site-ul ziarului a fost blocat din martie pentru promovarea evenimentelor anti-război.