Amplu exercițiu NATO în Marea Mediterană. Participă șapte submarine ale aliaților

Publicat: 26 feb. 2024, 08:09, de Cezar Andrei, în ACTUALITATE , ? cititori
Amplu exercițiu NATO în Marea Mediterană. Participă șapte submarine ale aliaților
Amplu exercițiu NATO în Marea Mediterană

Amplu exercițiu NATO în Marea Mediterană. Șapte submarine ale aliaților vor participa la cea mai mare și complexă simulare a organizației ce vizează lupta subacvatică. Navele aparțin unor țări precum Grecia, Franța, Italia, Spania, Turcia și SUA.

Submarinele aliaților au sosit, duminică, în largul coastei Siciliei pentru a desfășura exercițiul Dynamic Manta 24. Operațiunea a vizat atât exerciții de atac, cât și de apărare ale navelor, în strânsă coordonare cu mijloacele aeriene și de suprafață, pentru a se antrena și perfecționa capacitățile în acest tip special de război, au declarat oficialii.

Citește și:Ucraina, undă verde din partea NATO să atace ținte din Rusia! ”Are dreptul”

Dynamic Manta 24 este cel mai avansat exercițiu NATO de luptă antisubmarin (ASW) și pregătește echipajele să răspundă și să se adapteze la orice tip de amenințare sub suprafața mării.

Operațiunea este găzduită de marina italiană, care oferă sprijin logistic de la baza navală Augusta, localizată în portul Catania, precum și de la baza aeriană Sigonella.

”Navele NATO din estul Mediteranei monitorizează în mod obișnuit activitatea navală rusă, inclusiv submarinele”, a declarat Alper Vural, locțiitorul comandantului submarinului turc, potrivit stiripesurse.ro.

”Aliații au decis, de asemenea, să consolideze forțele navale permanente ale NATO cu mai multe nave. Acest lucru este important pentru instruire și cunoașterea situației”.

Steadfast Defender 2024 – Cel mai mare exercițiu NATO de după Războiul Rece

În urmă o lună, NATO a început cel mai amplu exercițiu militar de după Războiul Rece. Steadfast Defender 2024 are menirea de a testa capacitatea Alianței de mobilizare și transport rapid ale trupelor americane care să contribuie la consolidarea apărării în Europa.

La exercițiul militar, care va dura până în luna mai, participă până la 90.000 de soldaţi de pe ambele maluri ale Atlanticului, peste 50 de nave, peste 80 de avioane de luptă, elicoptere şi drone şi cel puţin 1.100 de vehicule de luptă, printre care 133 de tancuri.

Exercițiul nu a rămas însă fără ecou. Moscova a răspuns, prin vocea ministrului adjunct de Externe, Aleksandr Gușko, că acesta indică o ”întoarcere irevocabilă” a Alianței la manevrele din timpul Războiului Rece, potrivit agenției de presă rusă RIA.