ANAF, bătută măr în instanță! Unu din trei români are câștig de cauză

Publicat: 05 mart. 2024, 23:11, de Filon Stan, în ACTUALITATE , ? cititori
ANAF, bătută măr în instanță! Unu din trei români are câștig de cauză
ANAF, batut mar in instanta

Românii câștigă pe bandă rulantă în instanță, împotriva ANAF. Magistrații au ajuns la concluzia că sancțiuni de peste 600 de milioane de lei au fost date incorect.

ANAF este bătută măr în instanță în fiecare zi! Una din trei sancțiuni impuse de inspectorii ANAF și contestate în instanță au fost câștigate de firmele sau persoanele fizice care au intentat proces, anul trecut. De aici rezultă și faptul că ANAF a aplicat anul trecut sancțiuni incorecte în valoare de nu mai puțin de 600 de milioane de lei, potrivit digi24.ro.

ANAF este bătută măr în instanță de unul din trei români

Anul trecut, 30% din contestațiile împotriva deciziilor ANAF și Autoritatea vamală au fost câștigate în instanță. Valoarea totală s-a ridicat la aproximativ 600 milioane de lei. De vină ar fi legislația complicată, care mai mult îi încurcă pe inspectorii fiscali, spun reprezentanții mediului de afaceri.

„Suntem convinși că nici organul de control nu este susținut în ceea ce înseamă decizia pe care o ia. Deși știe că pierde procesul, că este la limita deciziei pe care trebuie să o ia, preferă să ia o decizie ca asta, astfel încât contribuabilii să dea în judecată și să conteste acea decizie”, a declarat Sterică Fudulea, Consiliul IMM-urilor.

Se pare că principalele probleme de care românii se folosesc în instanță pentru a ieși victorioși sunt cele legate de calificarea și expertiza oamenilor din cadrul Agenției care aplică legea și scriu și amenzile.

„Să câștigi împotriva ANAF trebuie să ai un caz foarte clar. Adică ANAF să fi făcut o greșeală semnificativă de interpretare a legii, a cifrelor. Pentru că în instanță se întâmplă de multe ori ca ANAF să câștige inclusiv prin neprezentare. Senzația este că instanțele sunt foarte critice cu contribuabilul. Deci, 25% este un proces bun. Dincolo de hibele din legislație, ne lipsește si digitalizarea”, este de părere Gabriel Biriș, avocat specializat în fiscalitate.