ANAF: Peste un miliard de lei obținut din criptomonede în România

Publicat: 24 sept. 2023, 07:00, de Teodora Dinu, în ECONOMIE , ? cititori
ANAF: Peste un miliard de lei obținut din criptomonede în România

ANAF a constatat, în urma controalelor efectuate în ultimii doi ani și jumătate, venituri totale de peste 1 miliard de lei, obținute din criptomonede, de aproximativ 200 de persoane fizice și firme din România.

Sumele găsite de Antifraudă nu reprezintă totalitatea veniturilor din tranzacții cu criptomonede. 357 milioane de lei, adică peste o treime din aceste venituri, nu fuseseră declarate de contribuabilii respectivi, total sau parțial, conform datelor DGAF.

Astfel, veniturile declarate la ANAF de către contribuabili din astfel de operațiuni sunt de câteva miliarde de lei, precizează profit.ro.    
Potrivit unui sondaj Ipsos din 2022, un procent semnificativ dintre români au afirmat că au cumpărat criptomonede. 40% dintre respondenții care au spus că au deținut, până în momentul realizării studiului, acest tip de active virtuale.

Procentajul este unul semnificativ având în vedere că aproape toți respondenții (96%) au declarat că au auzit de criptomonede. De asemenea, procentajul celor care au cumpărat monede virtuale este semnificativ și în rândul întregii populații a României, având în vedere că 88,6% dintre românii cu vârste de 16-74 ani folosesc sau au folosit măcar o dată internetul, conform datelor pe anul 2021 de la Institutul Național de Statistică.

Cele mai populare criptomonede din România

Topul celor 10 cele mai populare criptomonede în România, în 2022, pe eToro, una dintre cele mai mari platforme de tranzacționare: Cardano, Bitcoin, Ethereum, XRP, Dogecoin, Shiba (in millions), TRON,  Solana, Decentraland, Stellar

Prețul Bitcoin era de peste 26.649,65 de dolari, vineri seara. Ethereum era cotat peste 1593.59 de dolari.

Cardano se tranzacționa la un preț sub 0.25 de cenți. La rândul său, EGLD, criptomoneda românilor de la MultiversX, este 25.54 de dolari, dar pe tendință de scădere, conform datelor www.coingecko.com

Inspectorii antifraudă fiscală vor continua să verifice veniturile obținute din activități specifice, precum minarea sau tranzacționarea criptomonedelor sau tokenurilor non-fungibile, pentru asigurarea creșterii gradului de fiscalizare și a conformării voluntare în rândul tuturor categoriilor de contribuabili. Direcția Generală Antifraudă Fiscală recomandă tuturor celor care desfășoară, sau intenționează să înceapă, o astfel de activitate, să se asigure că declară și achită toate obligațiile fiscale datorate bugetului de stat.

Citește și: România va recunoaște certificatele de căsătorie între persoanele de același sex