Analiză Bild: „Putin poartă doar niște pantofi care îl fac să pară mai înalt”

Publicat: 16 feb. 2022, 10:00, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
Analiză Bild: „Putin poartă doar niște pantofi care îl fac să pară mai înalt”

Revista germană Bild publică un portret dur al președintelui rus sub titlul ”Cum acționează agresorul care amenință pacea Europei”. ”Ca și țara sa, Putin este un fals gigant”, notează revista.

Comentariile revistei nu se opresc aici: „Poartă doar niște pantofi care îl fac să pară mai înalt. (…) Prin violență își face țara să pară mai mare decât este. De fapt, ea este dependentă de Occident prin vânzările de mărfuri, iar pe plan internațional, depinde de ajutorul Chinei”, scrie revista germană Bild, sintetizând ”felul de a fi” al lui Putin astfel: ”putere, intimidare, violență, imprevizibilitate”.

Pe de altă parte Le Monde încearcă să descifreze procesul decizional al lui Vladimir Putin, remarcând că ”plutește o ceață densă asupra pașilor următori din actuala criză”, iar capitalele occidentale nu sunt singurele care ezită în a descifra intențiile șefului de la Kremlin, ci și în Rusia lucrurile sunt neclare. Deocamdată Putin pare a se baza pe ”cei doi Serghei fideli și operaționali”, constată Le Monde.

Sentiment general de nesiguranță

Cine sunt cei doi Serghei? Este vorba de Serghei Lavrov ”nelipsitul ministru de externe”, care accelerează întâlnirile și convorbirile telefonice cu liderii occidentali, arătându-se ”deopotrivă deschis și sec, amabil și tăios” și de Serghei Șoigu, prietenul lui Putin și ministrul apărării, care, prin amplele exerciții militare organizate, ”lucrează pentru a menține presiunea și a întări sentimentul general de nesiguranță în Occident”, concluzionează Le Monde, pe fondul comentariilor presei internaționale pe marginea efectelor colaterale ale crizei ruso-ucrainene.