Analiză: În plină pandemie, cererea de locuințe a crescut cu 30% în T4 2020 față de T4 2019

Publicat: 09 feb. 2021, 12:52, de Răzvan Zamfir, în News , ? cititori
Analiză: În plină pandemie, cererea de locuințe a crescut cu 30% în T4 2020 față de T4 2019
bucuresti blocuri

Piața locuințelor noi a avut în ultimul trimestru din 2020 o revenire spectaculoasă, în ciuda pandemiei, cu o creștere semnificativă achiziționării de locuințe înregistrată în perioada octombrie-decembrie. Mai mult decât atât pe tot parcursul anului atât activitatea de dezvoltare, cât și cea de tranzacționare au crescut față de anul anterior.

„Motorul performanței pieței a fost transformarea caselor într-un spațiu multidimensional. Cumpărătorii au fost mai determinați să își securizeze locuințe în dorința de a-și crește confortul, fie prin înlocuirea spațiilor pe care le dețineau deja cu unele mai bune, fie prin cumpărarea primei locuințe”, a declarat Andreea Hamza, senior director Living Department JLL România.

În termeni de livrări, per total, anul 2020 a performat foarte bine având în vedere starea de nesiguranță determinată de pandemie în special în al doilea trimestru. Astfel, în 2020 au fost livrate aproximativ 10.000 de unități noi în București și 3.600 de unități în Ilfov. Dintre acestea, în T4 2020 au fost construite 3.900 de locuințe noi în București și 1.060 în Ilfov.

Oferta nouă nu a fost afectată de pandemie

Există proiecte care ar fi trebuit livrate în 2020, dar care au fost amânate pentru prima jumătate a acestui an sau chiar pentru anul viitor, în condițiile în care restricțiile impuse au dus atât la încetinirea activității pe majoritatea șantierelor, cât și la îngreunarea procesului decizional în a doua jumătate a anului 2020.

Nu au existat însă proiecte majore pentru care dezvoltatorii să fi anulat complet planurile de investiții, astfel că în a doua jumătate a anului am văzut o creștere a activității de construcții, în condițiile în care au fost lansate noi faze ale unor proiecte începute, pe fondul evoluției surprinzător de bună a vânzărilor. Aceasta i-a motivat pe dezvoltatori de asemenea să se implice activ și în securizarea de noi terenuri pentru proiecte viitoare.

Cererea a crescut în ultimul trimestru

În ultimul trimestru din 2020, cererea de locuințe noi a fost de circa 9.000 de unități în București  și 1.700 în Ilfov, presupunând că 60% din tranzacțiile din București și 90% din Ilfov, înregistrate oficial la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, au fost cu unități noi. Aceasta reprezintă o creștere cu 69% comparativ cu T3 și de 33,5% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Pentru tot anul, în București numărul tranzacțiilor cu locuințe noi a fost de circa 22.300, în timp ce în Ilfov au fost parafate 5.800 de contracte, pe baza prezumțiilor amintite mai sus. Față de 2019, a fost consemnată o creștere de 4,5%.

Locuințe tranzacționate trimestrial între 2019 și 2020. Sursa: JLL, ANCPI

În ceea ce privește prețurile, 2020 a marcat o creștere de 3,5%, fiind al cincilea an consecutiv de creștere.

”Pentru 2021 ne-am fi așteptat la o creștere moderată a prețurilor, însă amânarea măsurii de majorare a nivelului maxim de preț pentru care se aplică TVA de 5%, ne-a făcut să devenim mai rezervați în ceea ce privește previziunile. De aceea, ne așteptăm ca prețurile să rămână stabile sau chiar să crească ușor în 2021, urmând tendința din 2020”, a adăugat Andreea Hamza.

Evoluția prețurilor locuințelor. Sursa: JLL, Analize Imobiliare

Prețurile au înregistrat o creștere de 1,9% în T4 comparativ cu T3, ajungând la o medie de 1.465 euro/mp. După două trimestre consecutive în care s-a înregistrat o scădere ușoară a prețurilor, de sub 1%, creșterea din ultimul trimestru este un semn clar că piața rezidențială nu a fost afectată serios de pandemia Covid-19. Mai mult decât atât, creșterea prețurilor din T4 pare să compenseze scăderile din trimestrele anterioare, confirmând stabilitatea pieței rezidențiale.