Analiză Le Figaro: NATO, „trezită la viață” de Putin!

Publicat: 04 feb. 2022, 08:45, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
Analiză Le Figaro: NATO, „trezită la viață” de Putin!

NATO revine la rațiunea sa, și anume aceea de a înfrunta amenințarea rusă, după cum observă Le Figaro. Dintr-o analiză a a publicației franceze reiese că NATO a fost practic „trezită la viață” de președintele Putin, după ce tot ceea ce s-a întâmplat în Afganistan a fragilizat-o.

Publicația consideră că NATO îi poate mulțumi președintelui Vladimir Putin. NATO se afla în moarte cerebrală, după cum spunea președintele francez, Emmanuel Macron. Apoi, a fost considerată ”depășită” de fostul lider de la Casa Albă, Donald Trump. NATO și-a pierdut busola și lua în calcul să își găsească o nouă vocație. Dar, iată, în 2022, NATO își regăsește rațiunea de a fi și vitalitatea – datorită amenințărilor formulate de Rusia, potrivit RFI.

Născută în urmă cu 70 de ani, pentru a proteja Europa occidentală de amenințarea sovietică, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord și-a pierdut, inițial, rațiunea de a fi, odată cu căderea URSS. Astfel că a fost nevoită să se investească în noi acțiuni și în ”nation building”. Eșecul celor mai multe operațiuni, în special în cadrul războiului din Irak, în 2003 și în Libia, în 2011, a produs o oarecare perplexitate strategică în cadrul NATO, observă Le Figaro. Dar ceea ce a fost numit , fiascoul afgan, cu retragerea precipitată a trupelor americane, în august 2021, a reușit să zguduie temelia NATO.

Și-a recâștigat încrederea și vitalitatea

Printre multe ltele, publicația franceză mai observă că n ultimii ani, NATO a fost fragilizat din interior, de Turcia, membru turbulent al Alianței. Turcia a cumpărat sisteme de rachete ruseşti S-400. Washingtonul a acuzat Ankara că aceste rachete rusești nu sunt compatibile cu sistemele NATO şi că sistemul rusesc va ajuta la descoperirea unor secrete tehnologice ale avioanelor militare americane F-35. Si tot Turcia a intervenit în munca coaliției antiteroriste din Siria și a determinat o serie de tensiuni în Mediterană. În plus fostul lider de la Casa Albă, Donald Trump și-a înăsprit atacurile la adresa NATO în timp ce Franța încerca să dezvolte o apărare europeană. Odată formulată amenințarea rusă, la adresa Ucrainei, NATO și-a recâștigat încrederea și vitalitatea, observă Le Figaro. Și cu aceasta, „Koneț filma” – metaforic vorbind.

Cererile Kremlinului au trezit Alianța, respectivv oprirea extinderii NATO spre est, evitarea instalării de sisteme militare ofensive în apropierea frontierelor Rusiei şi revenirea la arhitectura de securitate din 1997. Iar lor se adaugă presiunile militare de la frontiera cu Ucraina. Noile amenințări ruse la adresa Ucrainei au readus în discuție dezbaterea privind aderarea la NATO a Suediei și a Finlandei. Ele s-au opus cererii rusești de oprire a lărgirii NATO și și-au reafirmat dreptul de a adera la NATO, dacă vor dori acest lucru. Le Figaro reamintește că, după căderea zidului Berlinului, când Gorbaciov a fost întrebat ce așteaptă de la NATO, „părintele perestroikăi” a răspuns: ”Îmi doresc să dispară”.

Dispariția NATO este și unul din obiectivele lui Vladimir Putin. „Dar metodele sale de până acum au un efect invers: în loc să slăbească și să divizeze Alianța, politica sa a reînviat organizația, care, revine astfel la rațiunea sa de a fi: pentru a înfrunta Rusia”, conchide Le Figaro.