Analiză: Non-combatul USR-PLUS lasă județe întregi la discreția PSD și PNL

Scorul extrem de bun obținut de Alianța USR-PLUS la europarlamentarele de anul trecut (22,36%, aproape cât PSD) a creat iluzia că, și la nivel local, se va produce o schimbare. Cu toate acestea, la nivel național 82% dintre primarii proaspăt aleși sunt social – democrați sau liberali și doar 0,88%, membri USR-PLUS.

Explicația e simplă: nici măcar în județele unde are parlamentari, alianța nu a înscris peste tot oameni în cursa pentru primării și consilii locale. 

Prima regulă a oricărei competiții este să participi, dacă vrei să ai o șansă de câștig. În mod ciudat, această regulă elementară a fost încălcată deliberat, la alegerile locale din 27 septembrie, de Salvați România – PLUS: sunt județe în care nu au avut candidați în jumătate sau chiar trei sferturi din comune. Nici măcar în toate orașele nu au aliniat pretendenți la start.

În aceste condiții, nu e de mirare că la final ocupă poziția a opta, la nivel național, cu 28 de primari aleși, fiind depășiți de grupări considerate mai mici, precum PMP (50 de edili) sau ProRomânia (36 de edili). Clasamentul este dominat de două grupări: PSD, cu 1.362 de mandate (42,88% din total) și PNL, cu 1.232 de mandate (38,79%).

Oltenia, Muntenia și Dobrogea

O analiză făcută pe județele unde USR are reprezentanți în parlament arată că non-combatul a avut dimensiuni mari și acolo unde resursele economice sau logistice nu ar trebui să reprezinte o problemă.

Aruncăm astăzi o privire spre zona de sud a României, mai exact acolo unde au senatori și deputați în Oltenia, Muntenia (fără București) și Dobrogea.

În Dolj, deși USR este prezent cu un deputat și ar fi fost resurse pentru pregătirea alegerilor și la nivel de județ, trei sferturi din comune au fost neglijate. Mai exact, alianța nu a avut candidați la 75 de primării sau consilii locale din totalul de 104. Iar acolo unde i-a avut au fost, în multe cazuri, niște figuranți penibili.

În comuna Sopot, de exemplu Florian – Daniel Jitaru (candidat USR) a obținut zero voturi în două din cele cinci secții de votare și un singur vot, în a treia. În Calopăr, Florin Pavel a strâns zero voturi într-o secție, câte unul în alte două și un total de șapte voturi din 1.880 . Campionul zero este însă Traian Boboc, candidatul USR din comuna Argetoaia, cu nimic în trei secții și un singur vot în două din totalul de șase secții.

Nici în mediul urban situația nu a stat mai bine, alianța nefiind prezentă în orașele Bechet și Segarcea.

Am cerut reprezentanților USR Dolj să explice de ce Alianța nu a avut candidați la funcția de primar și în consiliile locale, în toate Unitățile Administrativ Teritoriale (UAT) din județ. Am primit zero răspunsuri.

În Argeș, Uniunea are un deputat și niciun candidat în 47 din 95 de comune. Și aici, printre înscriși au apărut situații penibile, cu aspiranți ce nu au găsit vreun vot în urnă. Este cazul lui Ion Cârstoiu, în comuna Corbi,  sau al Ionelei Badea, în Ungheni. Aceasta din urmă a strâns în trei secții doar cinci din totalul de 1.313 voturi.

Au fost, rarisim, și sclipiri, cum s-a întâmplat în municipiul Câmpulung, câștigat de fosta jurnalistă Elena Lăsconi sau în municipiile Pitești ori comuna Cocu, unde aspiranții au avut priză bună la electorat.   

Am cerut și reprezentanților USR Argeș să explice de ce Alianța nu a avut candidați la funcția de primar și în consiliile locale, în toate UAT-urile din județ. Încă mai așteptăm răspunsul.

„Nu avem filiale peste tot”

În Dâmbovița, USR are un deputat și nu a prezentat candidați în 60 din cele 82 de comune. Dintre puținii trimiși la lupta electorală au fost din nou cazuri de Cascadorii Râsului. În comuna Cobia, Dan – Constantin Zaharia a obținut zero voturi într-o secție și câte un vot în alte două. În total, în cele patru a strâns opt din 1.710. În Mogoșani, Simion Dănciucă s-a regăsit doar pe 9 din cei 2.524 de buletine valabile scoase din urne.

Bile albe primesc Daniel Neamțu, ce a câștigat comuna Brănești (în alianța cu PNL) și Ionuț Irinel Badea, ce a obținut un scor bun în Văcărești. Bila neagră o ia tot organizația județeană, ce nu a reușit să nominalizeze candidați nici măcar în orașele Răcari și Titu.

I-am întrebat pe reprezentanților USR Dâmbovița de ce Alianța nu s-a înscris în cursa electorală în toate UAT-urile din județ. Nu au răspuns.

În Ilfov, USR are un deputat. Alianța nu a prezentat candidați la primărie și consilii locale în 12 din cele 32 de comune și nici în orașul Chitila. Am întrebat de ce. La fel ca în cazul organizațiilor din Dolj, Argeș ori Dâmbovița, nu am primit răspuns.    

În Constanța, USR are deputat și senator deci, teoretic, lucrurile ar trebui să stea mai bine. Nu stau. Pentru că nu au prezentat candidați în 36 din cele 58 de comune și nici în orașul Negru Vodă. O duc ceva mai bine doar la comunicare.

„Acoperim 50% din județul Constanța, avem filiale în 35 de UAT-uri cu care acoperim 92% din numărul total al votanților din județ. Filiala județeană are 680 de membri”, ne-au declarat reprezentanții USR Constanța. Explicația neprezentării la alegeri în cele 36 de comune și orașul Negru Vodă: „nu am avut candidați pentru că nu am avut filiale în toate UAT-urile”.

În completare, am întrebat cum explică lipsa filialelor, deși au reprezentanți în Parlament și ce anume a împiedicat, în ultimii patru ani, organizarea lor. Încă mai așteptăm răspuns.

Revenim, în scurt timp, cu continuarea analizei. Până atunci aveți, mai jos, o listă cu toate localitățile din județele anterior enumerate, în care Alianța USR-PLUS nu a prezentat candidați la alegerile locale din 27 septembrie 2020. Datele au fost preluate conform rezultatelor finale publicate de Autoritatea Electorală Permanentă.

Dolj:

Comunele Afumați, Amărăștii de Jos, Amărăștii de Sus, Apele Vii, Bârca, Bistreț, Botoșești-Paia, Brabova, Brădești, Braloștița, Bratovoești, Breasta, Bucovăț, Bulzești, Călărași, Cârna, Castranova, Celaru, Cerăt, Cernătești, Cioroiași, Coțofenii din Față, Daneți, Desa, Dobrești, Dobrotești, Drăgotești, Drănic, Fărcaș, Galicea Mare, Galiciuica, Gângiova, Ghercești, Ghidici, Ghindeni, Gighera, Giubega, Giurgița, Gogoșu, Goicea, Grecești, Izvoare, Întorsura, Leu, Lipovu, Măceșu de Jos, Măceșu de Sus, Maglavit, Melinești, Moțăței, Murgași, Negoi, Orodel, Ostroveni, Piscu Vechi, Pleșoi, Predești, Radovan, Robănești, Rojiște, Sadova, Sălcuța, Seaca de Câmp, Seaca de Pădure, Secu, Siliștea Crucii, Terpezița, Teslui, Unirea, Urzicuța, Valea, Stanciului, Vârtop, Vârvoru de Jos, Verbița.

Orașele Bechet și Segarcea

Argeș:

Comunele Albeștii de Muscel,  Albota, Aninoasa, Arefu, Bălilești, Bârla, Berevoești, Bogați, Boteni, Brăduleț, Bughea de Jos, Bughea de Sus, Căldăraru, Cepari, Cetățeni, Cicănești, Ciofrângeni, Ciomăgești, Cuca, Dâmbovicioara, Dârmănești, Dragoslavele, Hârsești, Hârtiești, Lerești, Mihăești, Mozăceni, Oarja, Pietroșani, Poienarii de Argeș, Poienarii de Muscel, Popești, Râca, Rătești, Recea, Sălătrucu, Săpata, Schitu Golești, Slobozia, Șuici, Țițești, Uda, Valea Danului, Valea Iașului, Valea Mare – Pravăț, Vlădești, Vulturești.

Dâmbovița:

Comunele Aninoasa, Bărbulețu, Băleni, Bilciurești, Braniștea, Brezoaele, Buciumeni, Bucșani, Butimanu, Cândești, Ciocănești, Cojasca, Conțești, Corbii Mari, Cornățelu, Cornești, Costeștii din Vale, Crângurile, Dobra, Doicești, Dragodana, Glodeni, Gura Foii, Gura Ocniței, Gura Șuții, Iedera, I. L. Caragiale, Lucieni, Ludești, Malu cu Flori, Mănești, Mătăsaru, Moroeni, Morteni, Niculești, Nucet, Ocnița, Perșinari, Petrești, Pietrari, Poiana, Potlogi, Produlești, Raciu, Răscăeți, Râu Alb, Sălcioara, Șelaru, Slobozia Moară, Șotânga, Tărtășești, Tătărani, Uliești, Ulmi, Valea Lungă, Valea Mare, Vârfuri, Vișina, Vișinești, Voinești.

Orașele Răcari și Titu

Ilfov:

Comunele 1 Decembrie, Afumați, Cernica, Copăceni, Cornetu, Dărăști-Ilfov, Dascălu, Găneasa, Grădiștea, Gruiu, Nuci, Petrăchioaia.

Orașul Chitila 

Constanța

Albești, Aliman, Amzacea, Bărăganu, Castelu, Cerchezu, Chirnogeni, Ciobanu, Ciocârlia, Cobadin, Cogealac, Comana, Corbu, Crucea, Cuza Vodă, Deleni, Dobromir, Dumbrăveni, Fântânele, Gârliciu, Horia, Independența, Istria, Lipnița, Mihail Kogălniceanu, Mihai Viteazu, Mircea Vodă, Oltina, Pecineaga, Peștera, Săcele, Siliștea, Târgușor, Topalu, Tortoman, Vulturu.

Orașul Negru Vodă

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Diploma universitara unica la nivel european! Planul Comisiei Europene

Diploma universitară unică la nivel european! Planul Comisiei Europene

Absolvenții de facultate din Uniunea Europeană vor avea la finalul studiilor o diplomă universitară unică, recunoscută pe tot teritoriul UE. Comisia Europeană dorește ca instituțiile...
Soft pentru estimarea distrugerilor de cladiri in razboi, creat la Galati

Soft pentru estimarea distrugerilor de clădiri în război, creat la Universitatea...

Estimarea distrugerilor provocate de în război de atacurile cu drone și rachete sau bombardamente poate fi realizată cu ajutorul unei aplicații create de un...