Analiză: Prețurile locuințelor au crescut pe linie, chiriile au stagnat în prima lună a anului

Prețurile medii de vânzare ale locuințelor din București au crescut pe linie, în ianuarie, cu sume diferite, în funcție de tipul de unitate locativă, în vreme ce chiriile au rămas aproximativ la nivelul din decembrie, potrivit portalului imobiliar anuntul.ro.

Cea mai mare creștere a prețului mediu a apărut în cazul vilelor și caselor, care beneficiază de avantajul curții, care s-au scumpit cu 11.500 de euro din decembrie 2020 până la sfârșitul lunii ianuarie 2021, la 256.903 euro. Casele și vilele sunt urmate de apartamentele cu două camere care au câștigat circa 2.400 de euro față de decembrie 2020, până la un preț mediu de 65.718 euro, în vreme ce garsonierele s-au scumpit cu aproximativ 1.400 de euro în medie, la 45.143 euro.

Apartamentele cu trei și patru camere au câștigat la preț sub 1.000 de euro, până la 96.366 euro și, respectiv, 139.953 euro.

Chiriile oscilează

Chiriile medii cerute pentru case, vile și apartamentele cu 4 camere au scăzut în ianuarie, cu circa 100 euro/lună, în cazul caselor și vilelor, la 1.573 euro/lună, respectiv, 803 euro/lună, probabil pe fondul scăderii cererii dar și a veniturilor angajaților din mediul privat. Chiriile cerute pentru garsoniere, apartamente cu 2 camere, cele mai căutate locuințe pe piața închirierilor, dar și apartamentele cu 3 camere au crescut în medie cu 6 euro/lună, 3 euro/lună și 23 euro/lună, la 258 euro/lună, 372 euro/lună, respectiv, 496 euro/lună.

Remarcabil e faptul că pe piața chiriilor apar tot mai multe portofolii de locuințe la închiriat,câte 2-3 care aparțin persoanelor fizice, sau ale companiilor de tip REIT (real Estate Investment Trust), precum Star Residence Invest, care aparține dezvoltatorului Impact, cu un portofoliu format din 14 apartamente și 26 de parcări, acestea fiind în exploatare în baza unor contracte de închiriere pentru o perioada de 5 ani, care asigura un randament brut de 11%/an.

Modul în care va evolua piața rezidențială în 2021 va depinde mult de evoluția economiei în general, fiind dependentă de starea de spirit investitorilor și a clienților, dar bazată pe mișcările de anul trecut, cu record de locuințe finalizate și cu alte recorduri de tranzacții spre sfârșitul anului, e de așteptat ca acest sector al economieisă performeze și în acest an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...