Anamob: Trebuie cumpărate până la un milion de tone de grâu pentru stocuri. Există o presiune extremă în piață

Publicat: 09 mart. 2022, 08:48, de Autor: Puterea.ro, în ESENȚIAL , ? cititori
Anamob: Trebuie cumpărate până la un milion de tone de grâu pentru stocuri. Există o presiune extremă în piață
grau

Asociaţia Naţională a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România (Anamob) propune premierului Nicolae Ciucă o serie de măsuri urgente de piaţă internă, care să permită echilibrarea balanţei achiziţiilor de cereale pentru consum intern şi export, precum achiziţia de stocuri de grâu până la un nivel cumulat de maximum 1.000.000 de tone şi subvenţionarea costurilor de depozitare a stocurilor de cereale pentru consumul intern pe perioada martie-iunie 2022.

Măsurile avute în vedere de Anamob au ca scop echilibrarea balanţei achiziţiilor de cereale pentru consum intern şi export, precum şi protejarea furnizorilor români de produse alimentare, faţă de aplicarea unor clauze excesive de penalizare în relaţia cu reţelele de retail.

Măsurile propuse de patronat

Anamob susține că este nevoie de o măsură de finanţare a achiziţiei de cereale pentru realizarea de stocuri destinate consumului intern până la noua recoltă 2022. Este nevoie de achiziţia de stocuri de grâu de până la un nivel cumulat de maxim 1.000.000 tone, iar ANAMOB solicită autorităților să subvenţioneze costurile de depozitare a stocurilor de cereale pentru consum intern pe perioada martie-iunie 2022.

Patronatul mai cere declararea oficială a unei situaţii de forţă majoră, la scară naţională, privind escaladarea şi impredictibilitatea costurilor pentru produsele alimentare realizate din procesarea cerealelor, se arată în comunicatul ANAMOB, patronat membru al Federaţiei Naţionale Pro Agro.

Federația atrage atenţia că, în prezent, lipsa de resurse financiare împiedică formarea de stocuri de cereale pentru consum intern, în timp ce ofertele de achiziţie pentru export au crescut.

„În contextul actual vă aducem la cunoştinţă că pe piaţa internă a României se manifestă următoarele fenomene cu risc major pentru securitatea alimentară şi viabilitatea sectorului industriei alimentare româneşti: 1. în condiţiile lipsei acute de resurse financiare necesare achiziţiei pentru formarea de stocuri pentru consum intern, s-a generalizat practic doar creşterea la un nivel semnificativ a ofertelor de achiziţie pentru export şi a volumului de cereale în curs de acumulare în silozurile portuare; 2. creşterile semnificative ale preţului de achiziţie a grâului din producţia 2021, generează, în mod natural, o creştere semnificativă a costului de producţie pentru produsele de morărit şi panificaţie, în condiţiile în care reţelele de retail se arată inflexibile la solicitările de actualizare a contractelor comerciale pe termen mediu şi lung, fapt ce duce la situaţia de penalizare generalizată, la scară naţională, a industriei furnizoare”, se arată în comunicat.

Prețuri atractive

Creşterea preţurilor de achiziţie pentru export este extrem de atractivă pentru deţinătorii de stocuri de cereale, în condiţiile în care conflictul militar din Ucraina creează mari perturbări pe pieţele internaţionale de grâu.

„Conflictul militar din Ucraina creează mari perturbări pe pieţele internaţionale de grâu. Cererea pentru exporturile UE de grâu a crescut alarmant săptămâna aceasta, din cauza întreruperii livrărilor din Ucraina şi Rusia, iar această tendinţă începe deja să provoace mari îngrijorări din partea mai multor state în privinţa rezervelor strategice. Se estimează că România a exportat peste 5 milioane tone grâu (500.000 de tone de grâu, în doar primele două zile de la debutul conflictului din Ucraina). Rusia şi Ucraina au rămas cu circa 12-14 milioane tone grâu şi 14-16 milioane tone porumb nelivrate din portofoliul planificat până în iunie 2022. În aceste condiţii, se manifestă o presiune extremă a comercianţilor către alte surse disponibile (cu România în prim plan), reflectată în creşterii semnificative, zilnice, de preţ (preţurile de achiziţie internă pentru livrare la export crescând în ultimele zile de la 1,4 la 1,8 lei/kg), extrem de atractive pentru deţinătorii de stocuri”, se mai precizează în document.

În acest context, preţurile internaţionale la cereale au urcat cu 40-60% în ultima săptămână, într-un moment în care pieţele alimentare se luptă deja cu creşterea preţurilor şi consecinţele pandemiei de COVID-19.

„Evenimentele care se desfăşoară în prezent în Ucraina au transmis unde de şoc pe pieţele globale. Criza vine într-un moment în care pieţele alimentare se luptă deja cu creşterea preţurilor şi consecinţele pandemiei de COVID-19. Ofensiva rusă în Ucraina a crescut riscul de aprovizionare pentru pieţele de cereale. Ucraina a oprit activităţile în porturile sale după ce Rusia a lansat o operaţiune militară. Rusia a suspendat, de asemenea, circulaţia navelor comerciale în Marea Azov până la o nouă notificare. Preţurile la cereale au crescut la valori record (cu 40-60% în ultima săptămână), pe fondul îngrijorării că situaţia conflictuală ar putea afecta exporturile de la Marea Neagră către pieţele mondiale. Ofensiva rusă împotriva Ucrainei a crescut brusc preţurile mărfurilor agricole pe pieţele globale”, se arată în comunicat.

Contractele futures din Marea Britanie şi Paris s-au închis la noi recorduri, în timp ce contractele futures din Chicago au atins un maxim pe nouă ani şi jumătate. Conflictul împiedică exporturile din Ucraina, deoarece porturile sunt în prezent închise transportului comercial. Exporturile ruseşti sunt, de asemenea, mai dificile din cauza sancţiunilor internaţionale care limitează disponibilitatea creditelor şi a perturbării rutelor de transport maritim. Preţurile mondiale la alimente sunt deja la vârful ultimilor 10 ani din cauza pandemiei şi a schimbărilor climatice, precizează reprezentanții Anamob.

Rusia şi Ucraina reprezintă împreună aproximativ 29% din exporturile globale de grâu, 19% din aprovizionarea mondială cu porumb şi 80% din exporturile mondiale de ulei de floarea-soarelui. Aproape 10% din producţia mondială de cereale este produsă în Rusia, în timp ce producţia ucraineană reprezintă 3% din producţia mondială”, potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA, atrage atenţia Anamob.

Citește și România a vândut 800.000 de tone de cereale, de când au început luptele în Ucraina. Ce se caută