Anastasiu: „Am avut certificat ORNISS”. Ce ascund explicațiile vicepremierului demisionar

Publicat: 27 iul. 2025, 22:59, de Nitulescu Gabriel, în POLITICĂ , ? cititori
Anastasiu: „Am avut certificat ORNISS”. Ce ascund explicațiile vicepremierului demisionar

Vicepremierul demisionar Dragoș Anastasiu a recunoscut public, într-o conferință de presă, că a deținut un certificat ORNISS în perioada în care a ocupat funcțiile de consilier prezidențial și vicepremier în Guvernul condus de Ilie Bolojan. Acest certificat îi conferea accesul la informații clasificate, inclusiv documente cu grad ridicat de confidențialitate. Dezvăluirea vine într-un moment tensionat, în care fostul oficial este implicat într-un scandal de corupție cu ramificații în instituții-cheie ale statului.

Întrebat de jurnaliști dacă a primit certificatul în ciuda faptului că numele său apare într-un dosar instrumentat de DNA, Anastasiu a evitat un răspuns tranșant. „Nu mi-am dat singur certificat ORNISS. Eu l-am primit”, a declarat acesta, sugerând că responsabilitatea revine instituțiilor abilitate care l-au avizat.

Ce știau președintele și premierul?

Fostul vicepremier a refuzat să clarifice dacă președintele României sau premierul Ilie Bolojan aveau cunoștință despre trecutul său controversat. „Eu nu le-am spus și v-am explicat de ce, iar ce-au făcut instituțiile statului nu știu”, a spus Anastasiu. Declarația ridică semne de întrebare serioase legate de verificările prealabile numirii într-o funcție de rang înalt, dar și despre comunicarea internă din aparatul guvernamental.

Totodată, el a explicat că premierul nu i-a cerut în mod expres să demisioneze, dar că au avut o discuție înainte de anunțul oficial. „M-a întrebat ce cred, i-am spus ce cred, decizia e a mea. El a spus că respectă decizia mea”, a precizat Anastasiu.

„Șpaga de supraviețuire” – un compromis asumat

Într-un gest rar întâlnit în politica românească, fostul vicepremier a admis că, timp de opt ani, a oferit mită unui funcționar ANAF pentru a-și menține compania în viață. Întrebat de ce a acceptat să intre în Guvern știind că are această vulnerabilitate în trecut, Anastasiu a spus: „M-am întrebat dacă există vreo problemă și mi-am spus că atâta timp cât a fost despre a supraviețui compania, oamenii, și a face acest compromis… am considerat că este acceptabil”.

Acest „compromis acceptabil” ridică întrebări etice majore cu privire la selecția demnitarilor și la standardele de integritate impuse celor care ocupă funcții publice. De asemenea, legitimează – cel puțin în aparență – ideea că infracțiunile sunt tolerabile dacă sunt comise în numele unui „bine mai mare”.

Implicarea instituțiilor: între neglijență și complicitate?

Faptul că Dragoș Anastasiu a obținut un certificat ORNISS, în ciuda implicării sale într-un dosar penal, atrage atenția asupra procedurilor de verificare ale instituțiilor statului. ORNISS (Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat) are rolul de a garanta că persoanele cu acces la informații sensibile nu prezintă riscuri de securitate. În cazul de față, se pune întrebarea cum a fost posibil ca aceste filtre să nu identifice o astfel de vulnerabilitate.

Declarațiile lui Anastasiu nu lămuresc dacă dosarul său era cunoscut de autorități la momentul eliberării certificatului sau dacă a fost „omis” în mod deliberat din procesul de selecție. În absența unei anchete oficiale, planează suspiciunea că anumite instituții au ales să închidă ochii.