ANAT: Contractul cu turiștii rămâne în vigoare, chiar dacă o anumită țară intră pe lista roșie, dacă granițele sunt deschise

Contractul cu turistul rămâne în vigoare, în cazul intrării unor ţări pe listele roşii sau galbene, atât timp cât graniţele sunt deschise, a anunţat Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), potrivit Agerpres.

„Agenţiile de turism nu poartă răspundere pentru modificarea încadrării destinaţiei între data achiziţionării serviciilor turistice şi data întoarcerii. În cazul intrării unor ţări pe listele roşii sau galbene, atât timp cât graniţele sunt deschise, rămâne în vigoare contractul cu turistul”, menţionează ANAT.

Potrivit sursei citate, în ultimele săptămâni, mai multe ţări care sunt destinaţii turistice pentru români, precum Grecia sau Turcia, au intrat pe lista roşie. În acest caz, turiştii nevaccinaţi cu vârstele de peste 16 ani trebuie să-şi asume carantina la revenirea în ţară.

Totodată, reprezentanţii ANAT subliniază că agenţiile de turism nu poartă răspundere pentru modificarea încadrării destinaţiei între data achiziţionării serviciilor turistice şi data întoarcerii, ci pentru buna organizare şi derulare a pachetului turistic.

Decizia intrării unor țări pe lista roșie nu aparține ANAT

„Decizia intrării anumitor ţări pe lista roşie, respectiv galbenă, din punct de vedere al riscului epidemiologic aparţine Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) iar culorile sunt raportate strict la situaţia epidemiologică a României. De exemplu, Turcia este roşie pentru România dar poate fi verde sau galbenă pentru altă ţară. În ultima vreme, agenţiile de turism s-au confruntat cu turişti nemulţumiţi care au rezervări în special în ţările aflate pe lista roşie şi care solicitau returnarea banilor sau reprogramare. Menţionăm că agenţiile nu poartă vreo responsabilitate pentru intrarea unei ţări pe lista roşie, cât timp acea destinaţie este deschisă. În plus, există posibilitatea vaccinării, în prezent, la îndemână pentru majoritatea turiştilor, alături de dovada trecerii prin boală, deci imunizare”, subliniază Cristian Vlad, preşedintele Consiliului Regional Centru al ANAT.

De asemenea, ANAT le recomandă turiştilor încheierea de asigurări storno, respectiv de călătorie. Aceste asigurări au preţuri foarte accesibile şi pot acoperi multe situaţii imprevizibile, care pot fi dovedite, precum îmbolnăviri sau accidente. Însă, ANAT menţionează că asigurarea storno nu acoperă situaţii precum trecerea unei ţări pe lista roşie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Sursa foto: Facebook Manuela Hărăbor

Cum a descoperit Manuela Hărăbor că are un copil cu autism

Frumoasa actriță Manuela Hărăbor are un băiat de 32 de ani, cu autism. Artista povestește cum a descoperit că Andrei, fiul ei, are autism...

Atac cu 130 de rachete în Tel Aviv. Ambasadorul Israelului în...

Ploaie de rachete lansate din Fâşia Gaza spre metropola israeliană Tel Aviv. Mişcarea islamistă Hamas a anunţat marţi seara că a lansat 130 de...