Anca Dragu, după ce a vizitat camera de audiere a minorilor de la Judecătoria Timişoara: Locul copiilor nu e în sala de judecată

Publicat: 23 mai 2021, 15:58, de Mădălina Bălăceanu, în ESENȚIAL , ? cititori
Anca Dragu, după ce a vizitat camera de audiere a minorilor de la Judecătoria Timişoara: Locul copiilor nu e în sala de judecată

Legile din România trebuie să funcţioneze în interesul copilului, a declarat preşedintele Senatului, Anca Dragu, după ce a vizitat duminică la Judecătoria Timişoara camera special amenajată pentru audierea minorilor în procesele aflate pe rol.

În context, ea a precizat că a lucrat la o iniţiativă legislativă de modificare a Codului de procedură penală care prevede ca toţi minorii să fie audiaţi obligatoriu prin videoconferinţă, iar judecătorul sau completul de judecată să folosească înregistrarea video ca probă.

”Copiii sunt fragili, iar starea lor emoţională trebuie tratată cu multă empatie şi cu responsabilitate de către adulţi.

Am cunoscut astăzi oameni excepţionali, cu mult suflet. E vorba de judecătorii şi grefierii de la Judecătoria Timişoara care au amenajat din fonduri proprii Camera fluturilor, un spaţiu prietenos în care copiii audiaţi în procesele aflate pe rol să se simtă în siguranţă. Aici, săptămânal, 10-12 copii sunt audiaţi în procese de diverse speţe. Acest tip de abordare ar trebui să fie regulă, nu excepţie, în instanţele din România”, a scris Anca Dragu pe Facebook.

Potrivit acesteia, legile din România trebuie să funcţioneze în interesul copilului.

”Şi, pentru că sunt mamă, îmi doresc să pot asigura protecţia acestor copii. Am lucrat la o iniţiativă legislativă de modificare a Codului de procedură penală care prevede ca toţi minorii să fie audiaţi obligatoriu prin videoconferinţă, iar judecătorul sau completul de judecată să folosească înregistrarea video ca probă. Locul copiilor nu e în sala de judecată!”, a spus preşedintele Senatului.

Anca Dragu efectuează duminică o vizită la Timişoara.