Anchetă la Zoo Galați. Au fost cheltuite sume imense pe modernizări, dar starea animalelor neîngrijite stârnește indignare

Publicat: 09 feb. 2022, 08:30, de Puterea.ro, în News , ? cititori
Anchetă la Zoo Galați. Au fost cheltuite sume imense pe modernizări, dar starea animalelor neîngrijite stârnește indignare

Poliția Animalelor și Direcția Sanitar-Veterinară Galați au declanșat o anchetă la Grădina Zoologică, la cererea organizațiilor de protecția animalelor „Help Lăbuș” și „Animal Society”, după ce în week-end au apărut pe rețelele de socializare mai multe imagini despre starea gravă în care se aflau unele animale.

Un lup costeliv aproape că nu mai avea blană din cauza unei afecțiuni dermatologice, iar un ponei se deplasa cu mare greutate din cauza copitelor care nu îi fuseseră curățate de îngrijitori după ce îi crescuseră foarte mult din cauză că, în condițiile vieții din padoc, animalul de deplasează mai puțin.

„Ce viață au animalele acestea? Bietul ponei abia calcă, e clar că nu a fost îngrijit corespunzător o perioadă îndelungată. Lupul e într-o suferință vizibilă, costeliv, cu probleme de piele, abia se poate ridica de jos. Ce fac autoritățile?!!”, se întreba Elena Răuță, care a postat imaginile pe facebook.

Poliția și DSV Galați descins la Grădina Zoologică pentru a constata cum stau lucrurile. „Colegii de la Biroul pentru Protecția Animalelor s-au deplasat la fața locului pentru a constata aceste aspecte. Totodată, s-a luat legătura cu reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și se va stabili dacă este vorba despre o infracțiune sau o contravenție”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi, comisar șef Gabriela Costin.

Odată cu declanșarea anchetei, angajații grădinii zoo le-au acordat asistență celor două animale. Lupul a fost tranchilizat și a fost plasat în carantină pentru a fi supus unui tratament medical, iar poneiului i-au fost curățate copitele.

Tot la Zoo Galați, un cerb a murit după ce a fost atacat de maidanezi

Nu este primul caz de rele tratamente aplicate animalelor de la Zoo Galați. În urmă cu câțiva ani, un cerb a murit din cauza șocului provocat după ce a fost atacat de maidanezii de la zoo. În acea perioadă, în padocul vulpilor de la Zoo Galați, care încă nu fusese inaugurat după modernizări, fuseseră „cazați” zeci de câini fără stăpân prin grija președintelui de atunci al CJ Galați, Nicolae Bacalbașa, care ulterior a devenit deputat PSD.

În Procesul-Verbal de Constatare al Direcției Sanitar-Veterinare Galaţi se spunea că „ a decedat un cerb carpatin în vârstă de 6 ani, cauza fiind faptul că au intrat câinii în padoc, speriind cerbul”.

Modernizările de la Zoo Galați au costat de 4,2 milioane de euro

La Grădina Zoologică de la Galați nu ar fi trebuit să mai apară cazuri de animale aflate în stare gravă din cauză că nu sunt îngrijite, mai ales după ce au fost cheltuite sume imense tocmai pentru a li se asigura animalelor un comfort acceptabil. În urmă cu zece ani, Zoo Galați a fost modernizată, lucrările costând 4,2 milioane euro.

Adăposturile animalelor au fost mai costisitoare decât vilele din noile zone rezidenţiale ale oraşului. Adăpostul vulpilor, de 770 mp, a fost construit cu un tarif de 1.000 euro/mp. La adăpostul maimuţelor tariful a fost de 800 euro/mp. În total, adăpostul maimuţelor a costat 2.170.281 de lei, adăpostul leilor a costat 1.080.336 de lei, iar pentru adăpostul tigrului siberian s-au cheltuit 714.157 lei.