ANCOM: Piaţa serviciilor de comunicaţii electronice de calitate superioară nu justifică impunerea unor reglementări

Publicat: 26 iul. 2022, 16:14, de Aurel Drăgan, în ESENȚIAL , ? cititori
ANCOM: Piaţa serviciilor de comunicaţii electronice de calitate superioară nu justifică impunerea unor reglementări

Piaţa serviciilor de comunicaţii electronice de calitate superioară este concurenţială, iar cotele de piaţă individuale ale principalilor operatori s-au situat la sub 31%, se menţionează într-o analiză realizată de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), supusă consultării publice.

În acest context, pe baza analizei de piaţă realizate în perioada 2017 – 2021, arbitrul telecom consideră că nu este nevoie de introducerea de reglementări specifice la nivelul pieţei de gros corespunzătoare. „Analiza precedentă, realizată în anul 2018 la nivelul pieţei serviciilor de linii închiriate – segmente terminale, a arătat că Telekom Romania Communications S.A. nu mai avea putere semnificativă pe piaţă. Astfel, operatorului i-au fost retrase obligaţiile specifice impuse anterior”, notează sursa citată.

Serviciile de acces la puncte fixe de calitate superioară furnizate pe piaţa de gros se referă atât la serviciile de linii închiriate, cât şi la orice alte servicii de acces, cu funcţionalităţi similare liniilor închiriate şi au un rol esenţial în furnizarea de servicii de comunicaţii electronice cu un nivel de calitate superior (capacităţi de transmisie transparente, permanente, nepartajate şi simetrice, la anumiţi parametri de calitate predefiniţi) societăţilor private de mărime medie şi mare sau instituţiilor publice. Aceste servicii pot fi folosite inclusiv de anumiţi furnizori în scopul extinderii acoperirii propriilor reţele, în zonele unde nu sunt prezenţi.

În prezent, serviciile de comunicaţii electronice de calitate superioară la puncte fixe sunt furnizate, în general, prin intermediul propriilor reţele de fibră optică ale operatorilor şi nu prin achiziţionarea de servicii pe piaţa de gros de la alţi operatori.

Potrivit sursei citate, analiza concurenţială pe piaţa relevantă cu amănuntul a arătat că la nivel de volum, dar şi la nivel de venituri, cotele de piaţă individuale ale principalilor operatori s-au situat la sub 31%.

„(…) piaţa din România este dinamică, în creştere, volumul vânzărilor pentru serviciile de calitate superioară fiind în creştere în cazul tuturor furnizorilor principali, în timp ce furnizorii alternativi au realizat investiţii semnificative în reţelele de fibră optică şi deţin capacitate disponibilă pentru a oferi servicii de calitate superioară către terţi (atât pe piaţa cu amănuntul, cât şi la nivel de gros). Barierele la intrarea şi dezvoltarea pe piaţa analizată sunt moderate, în special în mediul urban şi mediul rural dezvoltat, de unde provine majoritatea cererii pe piaţa cu amănuntul de servicii de calitate superioară. ANCOM nu se aşteaptă ca această situaţie să se modifice semnificativ pe parcursul perioadei de revizuire a acestei pieţe, reiterând faptul că, pe piaţa din România, au intrat 18 furnizori noi în perioada 2017 – 2020. Pe piaţa cu amănuntul a serviciilor de calitate superioară la puncte fixe există putere de contracarare suficientă din partea clienţilor, pentru a putea contrabalansa manifestarea unui eventual comportament abuziv din partea vreunui furnizor”, se menţionează în analiza de specialitate.

Poziţia ANCOM cu privire la revizuirea pieţei relevante corespunzătoare serviciilor de acces la puncte fixe de calitate superioară poate fi consultată pe site-ul instituţiei, iar persoanele interesate pot formula observaţii şi propuneri până la data de 26 august 2022.