Andrei Caramitru avertizează: „Societatea e în implozie accelerată”

Publicat: 08 iul. 2025, 11:46, de Patrisia Brătan, în ACTUALITATE , ? cititori
Andrei Caramitru avertizează: „Societatea e în implozie accelerată”
sursa foto: Digi24

Economistul Andrei Caramitru susține că tinerii devin tot mai radicali politic, iar cauzele țin de criza locuințelor, de lipsa unei educații orientate spre piața muncii și de dezechilibrele sociale apărute în urma emancipării femeilor. Afirmațiile sale au stârnit reacții aprinse pe Reddit, unde mulți utilizatori l-au criticat pentru generalizări și pentru faptul că aplică mecanic teorii din SUA la realitatea românească.

Andrei Caramitru: „Tinerii sunt cei mai extremiști din ultimele decenii”

Economistul Andrei Caramitru a stârnit controverse cu o postare dură pe Facebook în care acuză tinerii că sunt profund anti-democrație și înclinați spre extremism politic. Potrivit acestuia, femeile tinere și cei cu educație tind spre stânga radicală, în timp ce bărbații și cei cu mai puțină educație înclină spre extrema dreaptă.

La nivel global, dar și la noi, cea mai extremistă generație este cea a tinerilor: ori sunt de extremă stângă dură (în special femeile și cei cu educație), ori de extremă dreapta dură (mai degrabă bărbații și cei cu mai puțină educație). Majoritatea tinerilor sunt profund anti-democrație, vor să dea foc, să pună un dictator, ori de stânga, ori de dreapta. Asta e catastrofal, pentru că tinerii vor ajunge la putere în curând și, deci, evoluția spre dictatură pare inevitabilă”, scrie Andrei Caramitru pe Facebook.

Criză de locuințe, diplome fără sens și un dezechilibru între sexe

Primul factor menționat este criza locuințelor în marile orașe. Caramitru afirmă că „din prostie progresisto-eco”, în multe țări, inclusiv în România, s-au pus bariere la construcția de locuințe. Acest lucru ar fi dus la creșterea explozivă a prețurilor.

„Cum să îți faci o viață, o familie, un viitor, dacă ești obligat să stai cu încă 3 prieteni în 2 camere cu chirie, deși muncești? Ce sens are totul atunci?”, notează economistul.

Al doilea subiect despre care a vorbit Caramitru este educația. El susține majoritatea tinerilor își aleg facultăți fără viitor și ajung fie blocați profesional. În finalul postării, acesta explică modul în care s-a creat un dezechilibru social între sexe.

Deodată și subit, mult mai multe fete fac facultate decât băieți. Fetele tinere fac mai mulți bani și o duc mai bine decât băieții tineri – în medie – în orașe. Și societatea nu s-a adaptat la așa ceva: fetele caută un bărbat grozav și mai bogat decât ele, băieții caută o fată care să le gătească și să fie drăguță cu ei. Deci nu se mai găsesc între ei, devin singuri și frustrați complet, ajung să se urască unii pe alții”, susține economistul.