Angajați ai ambasadei Rusiei în Cehia părăsesc Praga

Publicat: 02 iun. 2021, 00:03, de Răzvan Zamfir, în Internațional , ? cititori
Angajați ai ambasadei Rusiei în Cehia părăsesc Praga

Zeci de membri ai personalului ambasadei ruse la Praga s-au îmbarcat luni în zboruri spre Moscova, după ce guvernul aflat la putere în Cehia a cerut Kremlinului să îşi reducă prezenţa diplomatică, transmite dpa.

Rusia a avut termen limită până la sfârşitul lunii mai să îşi reducă semnificativ reprezentarea diplomatică, condiţie ce a fost îndeplinită de Moscova, a anunţat ministerul ceh de externe.

De acum înainte, doar şapte diplomaţi ruşi şi 25 de membri ai personalului tehnic şi administrativ vor rămâne la Praga, capitala Cehiei. Tensiunile din relaţia bilaterală au început în aprilie, când guvernul ceh a acuzat agenţi de informaţii ruşi de implicarea în explozia de la un depozit de muniţii în 2014, incident în care au murit două persoane.

Moscova a negat acuzaţiile şi ambele părţi au anunţat decizia de a expulza diplomaţi ai respectivelor țări. Totodată, Rusia a pus Cehia pe o listă a statelor neprietenoase cu statul rus.

Disputa a afectat şi activitatea de la o şcoală rusă din Praga. Deoarece mulţi dintre profesorii acesteia erau acreditaţi ca personal administrativ al ambasadei Rusiei, au fost nevoiţi să părăsească ţara.

Cehia a ales „calea distrugerii acestei instituţii de învăţământ”, a acuzat ambasada rusă într-un comunicat trimis ieri.