Angajații din învăţământ cer Guvernului salarii mai mari. Petiție semnată de circa 184.000 salariați

Federaţiile sindicale din sistemul de învăţământ au depus la registratura Guvernului petiţii semnate de 163.813 de angajaţi din sector în care solicită majorarea salariilor.

Petiţiile sunt semnate de membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţiei Sindicatelor din Educaţie (FSE) „Spiru Haret” şi Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”, potrivit unui comunicat al celor trei organizaţii sindicale.

Salariaţii îşi exprimă astfel nemulţumirile faţă de nivelul de salarizare din sistem, total neatractiv pentru tineri, situat în pătrimea inferioară a grilelor de salarizare. 

„Aceste petiţii sunt cadoul de Moş Nicolae din partea angajaţilor din învăţământ pentru Guvernul României. Am ales această zi pentru a trage un semnal de alarmă faţă de salarizarea nemotivantă, care a generat exodul personalului calificat şi a condus la îmbătrânirea corpului profesoral, transformând cariera didactică într-una neatractivă pentru tinerii cu vocaţie”, se arată în comunicat.

Semnatarii petiţiilor solicită Guvernului majorarea salariilor în cel mai scurt timp şi aplicarea integrală a Legii-cadru nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din învăţământ, începând cu 1 ianuarie 2022. Ei mai cer ca în contextul elaborării unei noi legi a salarizării, ca la stabilirea grilelor de salarizare pentru personalul din învăţământ, principiul de bază să fie acela că salariul profesorului debutant trebuie să reprezinte o pătrime din indemnizaţia preşedintelui României.

Nu în ultimul rând, sindicaliștii solicită ca educaţia să fie tratată ca o prioritate şi astfel să fie alocat un procent relevant din PIB învăţământului, prin Legea bugetului de stat pe anul 2022.

Petiţiile au fost semnate de 113.443 de membri ai Federaţiei  Sindicatelor Libere din Învăţământ, de 45.504 de membri ai Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi de 4.866 de membri ai Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”. 

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole