Angajaţii ENEL au ieşit în stradă din cauza salariilor

Aproximativ 300 de angajaţi ai ENEL Muntenia au pichetat astãzi sediul companiei situat pe bulevardul Mircea Vodă din Bucureşti.

Angajații au protestat faţã de nivelul salarial şi de condiţiile istovitoare de muncã. Conform protestatarilor, pichetarea va continua şi în urmãtoarele douã zile, atât în Capitalã, cât şi la sediile ENEL din Dobrogea şi Banat. In cazul în patronatul ENEL nu va ajunge la un acord cu salariaţii, aceştia din urmã sunt decişi sã declanşeze greva generalã, fapt ce va afecta întregul sistem energetic din zonele unde italienii au sucursale.

Una dintre revendicãrile angajaţilor ENEL Muntenia care au protestat astãzi în Capitalã, îl reprezintã inechitãţile salariale.

Aceşti susţin cã în cei 18 ani de când compania ENEL a preluat distribuţia de energie electricã din România, salariile angajaţilor s-au diminuat cu circa 30-40%, fiind la ora actualã sub media brutã a veniturilor obţinute de alţi angajaţi din sectorul energetic.

Mai mult, protestatarii reclamã faptul cã în decursul anilor numãrul salariaţilor companiei s-a înjumãtãţit, astfel cã volumul de muncã al fiecãrui salariat s-a dublat, fãrã însã a exista şi majorãri salariale. Ca atare, angajaţii ENEL susţin cã la ora actualã salariul mediu brut al unui angajat al companiei este echivalent cu salariul mediu brut la nivel naţional, însã  doar în cazul în care aceştia efectueazã ore suplimentare.

  • Pleacã italienii, vin grecii

Grupul italian Enel S.p.A. este unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic din România, cu operațiuni de furnizare și distribuție a energiei electrice, precum și producție de energie din surse regenerabile și soluții energetice avansate. 

Enel S.p.A. a semnat cu firma greacă Public Power Corporation S.A un acord pentru vânzarea tuturor participațiilor sale deținute în România pentru suma de aproximativ 1,260 miliarde de euro, însă acordul a fost încheiat pe baza unei valori totale a companiei de aproximativ 1,9 miliarde euro, valoare supusă ajustărilor regulate și care include un mecanism de câștig în contextul unei posibile plăți suplimentare bazate pe o creștere viitoare a valorii activităților de tranzacționare.

Noi cumpãrãtori, grecii de la PPC S.A., spun că finalizarea tranzacției din România este în grafic, având termen de finalizare cel de-al treilea trimestru al anului în curs.

De subliniat cã şi Fondul Proprietatea a vândut pachetele minoritare la companiile Enel din România (24% din acțiunile E-Distribuție Banat și E-Distribuție Dobrogea, 12% din cele ale E-Distribuție Muntenia și câte 10% la Enel Energie Muntenia și Enel Energie) către PPC, pentru suma de 650 de milioane de lei.

La ora actualã, statul român mai deține, prin Societatea pentru Administrarea Participaţiilor în Energie – SAPE S.A. (n.r. – deţinutã de cãtre Ministerul Energiei), câte 10% din acțiunile Enel Energie Muntenia și E-Distribuție Muntenia, 24,8672% din E-Distribuție Banat, 24,9030% din E-Distribuție Dobrogea și 36,9970% din Enel Energie.

  • Dupã preluarea afacerilor ENEL din România, PPC devine liderul pieţei de energie din sud-estul Europei

Odată cu preluarea afacerilor ENEL S.p.A. din România, grecii de la PPC vor deveni cel mai mare jucător de pe piața de energie din Europa de Sud-Est. Astfel, compania va depăși capacitatea instalată de 11 GW și va deservi 8,9 milioane de clienți, pe mai multe piețe, cu aproximativ 41 TWh de energie electrică furnizată, 78 TWh distribuiți și peste 27 TWh generați, în timp ce baza reglementată a activelor (Regulated Asset Base) va ajunge la 4,15 miliarde euro.

Grupul PPC, fondat în 1950 şi listat la Bursa de Valori din Atena din 200,  are la ora actualã o capitalizare bursieră de peste trei miliarde de euro şi este prezent în cinci țări din sud-estul Europei: Grecia (lider de piață), Bulgaria (din 2015), Albania (din 2016), Macedonia de Nord (din 2018) și acum în România.

5 COMENTARII

  1. salarii mici la Enel?!?!Ei na…va spun eu ca nu sunt mici deloc Lucrez la o companie de stat,nu va zic numele sa nu fac reclama ,care face mentenanta instalatiilor electrice din Bucuresti si judetul Giurgiu in beneficiul Enel Am o gramada de fosti colegi care acum lucreaza la Enel ,asa ca am informatii „din interior” Adevarat,au mai redus din personal,automatizand statii si posturi de transformare dar cei ramasi nu se omoara cu munca ,daca e sa ma iau dupa circumferinta abdomenelor lor Dar,e dreptul lor sa ceara salarii mai mari Tare mi-e teama ca atunci cand vor veni grecii nu o sa le fie bine deloc Aia sunt mai hoti,spagari si nemancati decat italienii „Timeo danaos et dona ferentem”

    • Sursa ta din „interior ” ți-a dat și o sumă de spui că este salariul mare ? Sursa ta din „interior” ce funcție are ? Sursa ta din „interior” stă bine PSIHIC-FIZIC și este în relații extraordinare cu familia lui așa cum ar trebui să fie ? Sursa ta din „interior” lucrează la birou sau pe teren ? Sursa ta din „interior” nu prea se „omoară” cu munca (hmmmm) ? Asta înseamnă că nici tu nu te „omori” cu munca de ai așa multe informații din „interior” , astea le poți afla doar stând de vorbă…iar munca cum zici tu….Și dacă circumferința abdomenului unui om , te face să crezi că nu prea se „omoară” cu munca , asta nu înseamnă că o și duce bine , de stresul acumulat îndatoririlor de muncă (care nu sunt puține) , sau probleme medicale ai auzit ? Așa ca sfat , dacă tot arunci cuvintele care îți convin , informează-te bine despe ce este vorba , analizează, și apoi spune ceea ce ai de zis , impresia ta se ca schimba complet , și dacă nu reușești să vezi lucrurile așa cum sunt , și vezi doar ce îți convine , ai o problemă ! Cu respect , te salut !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...