ANM anunță două săptămâni cu precipitații zilnice. Care sunt excepțiile

Vești importante pentru agricultori, mai ales că în unele zonă din țară seceta se face simțită. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) informează că, în următoarele două săptămâni (14 – 27 februarie), regimul termic prognozat va fi, în general, unul cald, cu temperaturi maxime pozitive în aproape toate regiunile, cu o probabilitate de apariţie a precipitaţiilor temporare aproape în fiecare zi.

Sunt și zone, însă, unde vor fi precipitații ceva mai puține, fiind vizate regiuni precum Dobrogea, Oltenia, Muntenia și Moldova, unde acestea nu vor avea o frecvență zilnică.

Astfel, în Banat, media maximelor termice va creşte de la 10 grade în prima zi, la 13 grade în cea de-a doua, apoi nu se va modifica semnificativ, pentru ca, din data de 20 februarie şi până în 23 februarie, să scadă şi să ajungă la 7 – 8 grade. În zilele următoare, va avea loc o uşoară încălzire a vremii, media minimelor termice va fi în creştere de la -1 grad în prima dimineaţă, până la 4 grade în jurul datei de 18 februarie. Urmează apoi o racire a vremii, iar din data de 24 februarie se va situa din nou sub pragul de îngheţ. Temporar, vor fi precipitaţii aproape în fiecare zi, mai importante în ziua de 17 februarie şi, din nou, în jurul datei de 22 februarie.

În Crişana, în primele două zile de prognoză, vremea se va încălzi, iar în jurul datei de 15 februarie media maximelor termice se va situa în jurul valorii de 12 grade. Spre sfârşitul primei săptămâni, temperaturile diurne  vor scădea uşor şi treptat, iar în 23 februarie media nu va mai depăşi 6 – 8 grade. Urmează apoi un proces lent de încălzire uşoară, cu o medie a minimelor termice ce urcă de la -2 grade în prima dimineaţă, până la 3 – 4 grade în cea din data de 16 februarie. Din 20 februarie, se răcește, iar cea mai rece dimineaţă va fi cea de 24 februarie cu o medie sub -4 grade. În ultimele zile, temperaturile nocturne vor creşte treptat, iar la final se vor apropia de pragul de îngheţ. Vor fi precipitaţii temporare aproape în fiecare zi, mai importante în zilele de 17, 21 şi 22 februarie, arată ANM.

În Transilvania, temperaturile vor crește spre finalul primei săptămâni de prognoză, când se va ajunge la temperature medii de 10 grade, în timp ce minimele vor fi de 1 – 3 grade. Va urma o răcire treptată, care se va încheia în jurul datei de 23 februarie, când maximele termice vor atinge, în medie, 4 grade, iar minimele -6 grade. Zilelele următoare, atât media maximelor, cât şi a minimelor de temperatură vor creşte spre 7, respectiv -4 grade. După data de 15 februarie vor fi precipitaţii aproape în fiecare zi.

În Maramureş, vremea se va încălzi treptat până la data de 18 februarie,  media maximelor va ajunge la 8 – 9 grade, iar minimele vor oscila între 2 şi 3 grade. În următoarele aproximativ cinci zile se va răci cu 5 – 6 grade, după care se va încălzi din nou, astfel că media maximelor termice va ajunge să depăşească 6 grade, iar minimele se vor încadra între -3 şi -2 grade. După data de 14 februarie vor fi precipitaţii aproape în fiecare zi, mai importante în ziua de 17 februarie şi în jurul zilei de 21 februarie.

În zona Moldovei, în prima săptămână, vremea se va încălzi, astfel că este așteptată o medie a temperaturilor maxime de 10 – 11 grade și minime de 3 – 4 grade. Urmează apoi o racire a vremii, iar cea mai răcoroasă perioadă va fi în jurul datei de 24 februarie, când maximele termice vor fi, în medie, de 4 – 5 grade, iar minimele de la -4 la -3 grade. Ulterior, se va încălzi uşor şi treptat, cu aproximativ 3 – 4 grade. După data de 16 februarie, temporar, vor fi precipitaţii aproape în fiecare zi.

În Dobrogea, media maximelor termice va creşte de la 5 grade în prima zi, până la 12 – 13 grade în data de 19 februarie. Vin apoi cinci zile mai reci, cu o medie care scade cu aproximativ 7 – 8 grade, apoi se va încălzi din nou, iar la finele intervalului de prognoză se va ajunge la 7 – 9 grade.

Cele mai răcoroase dimineţi vor fi cele de la începutul intervalului de prognoză, iar cele mai plăcute termic, în jurul datei de 18 februarie. Probabilitatea de precipitaţii va fi în creştere după data de 16 februarie.

În Muntenia, temperaturile vor creşte până pe data de 19 februarie, când se va ajunge la 15 grade, în timp ce minimele dimineaţa vor fi în data de 18 februarie de 4 – 5 grade. Va urma o răcorire treptată, iar temperaturile maxime vor ajunge să atingă, în medie, 8 grade, în jurul zilei de 24 februarie, în timp ce minimele vor ajunge la -2 grade. În ultimele zile de prognoză vremea se va încălzi uşor şi treptat. Probabilitatea mai mare de precipitaţii va fi în jurul datei de 17 februarie, dar şi după 20 februarie.

Citeste si Rapița, o piață tot mai interesantă pentru fermieri. Cerere mare și prețuri greu de imaginat în urmă cu câțiva ani

În Oltenia, în prima săptămână de prognoză temperaturile maxime, cât şi cele minime vor fi, în general, în creştere, până la 14 – 15 grade, respectiv 4 – 5 grade. În cea de-a doua săptămână, se răcorește, astfel că maximele termice vor atinge o medie de cel puţin 7 – 8 grade, iar minimele între -3 şi -2 grade. Probabilitatea mai mare de precipitaţii va fi în intervalul 17 – 23 februarie.

La munte, media valorilor termice maxime va avea variaţii, în general, între -4 şi 2 grade, comparativ cu minime între -9 şi -3 grade. Temporar, vor fi precipitaţii aproape în fiecare zi, mai însemnate cantitativ în jurul datei de 17 februarie, dar și pe 21 februarie.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Viață de nabab. 9.200 de euro, remunerația lunară a sindicalistului Anton...

Unul dintre cei mai vocali lideri de sindicat din învățământ, Anton Hadăr, abonat la emisiunile TV unde își dă cu părerea despre totul și...

Cine este candidatul AUR la șefia Consiliului Județean Maramureș

În deplasările sale prin țară, liderul AUR George Simion urmărește și identificarea unor candidați pentru alegerile locale, atât la primării, dar și la consiliile...