ANP a semnat contractul pentru execuţia unui penitenciar nou în judeţul Buzău

Miercuri, la București, Administrația Națională a Penitenciarelor a semnat contractul pentru construcția unui nou penitenciar în județul Buzău, la Unguriu. Evenimentul a avut loc în prezența Ministrului Justiției, Alina Gorghiu, care a evidențiat importanța investiției în contextul supraaglomerării din închisori și al condamnărilor repetate la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, din cauza condițiilor precare.

Contractul de execuție prevede construirea unei unități de detenție modernă cu o capacitate de 900 de locuri, depășind standardele europene. Dintre acestea, 100 de locuri vor fi în regim deschis, iar 800 în regim semideschis, conform standardelor din Memorandumul Rezmiveş.

Ministrul Alina Gorghiu a subliniat că această investiție vine în întâmpinarea unei vulnerabilități majore în sistemul penitenciar, regimul semideschis având cel mai mare grad de ocupare, de 139,18%. Prin adăugarea acestor noi locuri de cazare, se prevede o scădere semnificativă a gradului de ocupare mediu la 94,38%, aducând o schimbare fundamentală în sistemul penitenciar din partea de est a țării.

Valoarea totală a investiției este estimată la aproximativ 65 de milioane de euro, iar proiectul de la Unguriu este inclus în acordul cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, semnat în 2019 și aprobat prin lege în 2020.

Dacă lucrările se vor desfășura conform graficului și fără întârzieri semnificative, penitenciarul de la Unguriu este programat să devină funcțional în 2027. Această investiție va avea un impact major asupra comunei buzoiane, aducând locuri de muncă noi și contribuind la creșterea colectării de taxe și impozite pentru bugetul local.

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Mai multe articole...

Cele mai citite articole