Antecedente penale pentru profesorii din Buzău arestați pentru trafic de droguri de mare risc și de risc

Publicat: 28 sept. 2023, 15:00, de Sebastian Silvestru, în News , ? cititori
Antecedente penale pentru profesorii din Buzău arestați pentru trafic de droguri de mare risc și de risc

Doi profesori din Buzău și alte șase persoane au fost arestate preventiv pentru 30 de zile în urma percheziţiilor organizate de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) la o grupare infracţională bănuită de operaţiuni cu droguri de mare risc.

Joi, 26.09.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Buzău au dispus reținerea  a 8 inculpați şi măsura controlului judiciar față de alți 5, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor  de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și mare risc și efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie.

„În urma perchezițiilor domiciliare efectuate împreună cu polițiști din cadrul S.C.C.O. Buzău, au fost identificate și ridicate cantitățile de 120 de grame de substanță cristalizată, albă (3-CMC), 150 de grame de materie vegetală tocată (canabis) și 22 de semințe de canabis, 57 de comprimate, 150 de grame de substanță din categoria NSP, 17 telefoane mobile, 6 cântare, 1 laptop și sumele de 7.900 lei și 390 de euro.”, se arată în comunicatul de presă al DIICOT.

După finalizarea audierilor, procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Buzău au dispus reţinerea celor 8 persoane bănuite, iar, faţă de alte 5, a fost luată măsura controlului judiciar.

Diallo Olivia Ioana și Pușcă Mihai Lucian nu sunt la primul contact cu legea penală. Profesoara a mai fost condamnată pentru săvârşirea infracțiunii de deținere de droguri în vederea consumului, în formă continuată.

Cei doi profesori activează în învățământul buzoian, Pușcaș ca profesor de Economie la un liceu din orașul Pătârlagele și la Liceul Agricol din Buzău, iar Diallo predă psihopedagogie specială la un liceu tehnologic special pentru elevi cu deficiențe auditive.

Ambii profesori, care se pare că ar fi capii grupului infracțional organizat, s-au mai intersectat în trecut cu legea penală, fie pe zona drogurilor de risc, fie în alte sfere infracționale.

În 2017, Diallo, fostă Mleșniță, a fost condamnată de Tribunalul Vrancea la o amendă penală de 1500 de lei pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere de droguri în vederea consumului.

În actul de sesizare a instanţei s-a reţinut că inculpata în lunile aprilie si noiembrie 2015, în mod repetat si în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a desfăşurat activitati de deţinere de droguri in vederea consumului, in sensul ca a cumpărat de la numitul A.D.M., în cinci sau șase rânduri cantitatea de câte 10 grame de cannabis la fiecare tranzacţie, cu preţul de 30 lei/gram, în total deţinând cantitatea de 50 grame cannabis.

Cu ocazia percheziţiei domiciliare din 02.12.2015 efectuată la locuinţa sa din municipiul Bucureşti, au fost descoperite mai multe fragmente vegetale de cannabis, faptă ce a întrunit elementele constitutive ale infracţiunii de deţinere de droguri în vederea consumului prevăzute de art. 4 alin. 1 din legea nr. 143/2000, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal.

DIICOT l-a absolvit pe profesorul traficant de o primă condamnare

Și Pușcă Mihai Lucian a interferat anterior arestării cu lumea drogurilor.

În martie 2017 procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Structura Centrală au cerut Tribunalului București confirmarea renunțării la urmărirea penală față de suspectul Pușcă Mihai Lucian pentru infracţiunea de deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept.

Totuși, pentru Pușcă, problemele de natură penală au început în 2012, atunci când a fost condamnat la 7 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge şi la 1 an şi 2 luni închisoare pentru săvârşirea fracţiunii de „părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie dacă accidentul s-a produs ca urmare a unei infracţiuni”.