Anti-Covid: Câte pastile Pfizer se pot lua pentru a combate infecția

Publicat: 09 nov. 2021, 10:15, de Eliza Popa, în ESENȚIAL , ? cititori
Anti-Covid: Câte pastile Pfizer se pot lua pentru a combate infecția

Anunțul companiei Pfizer că are un tratament care reduce cu 89% riscul de agravare a bolii și de deces este bine cunoscut. Compania a făcut anunțul după ce cu o zi inainte medicamentul anitiviral produs de Merck, a fost aprobat în Marea Britanie.

Acesta e și motivul pentru care compania a oprit mai repede testele clinice. Pfizer a anunţat deja că intenţionează să trimită rezultatele interimare ale studiului privind pastila sa anti-COVID-19 specialiştilor de la Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite. A doua pilulă pentru tratarea la domiciliu, după cea de la Merck, va fi comercializată sub numele de Paxlovid și constă în administrarea a trei pastile de două ori pe zi, timp de cinci zile.

Înainte ca infecţia să pună stăpânire pe organism

Pastila face parte dintr-o clasă de medicamente numite inhibitori de protează, care funcționează prin atașarea de enzimele virale și împiedică replicarea coronavirusului în căile respiratorii.Pentru a fi eficiente, pastilele trebuie administrate cât mai devreme posibil, înainte ca infecţia să pună stăpânire pe organism. 

Datele intermediare din studiile de tratament pe 1.219 de pacienți cu risc ridicat care fuseseră recent infectați cu Covid au relevat că 0,8% dintre cei cărora li s-a administrat Paxlovid au fost internați în spital, comparativ cu 7% dintre pacienții cărora li s-a administrat un placebo sau o pastilă inactivă. Au fost tratați în decurs de trei zile de la debutul simptomelor Covid. Șapte pacienți cărora li s-a administrat placebo au murit, comparativ cu niciunul din grupul căruia i s-a administrat pilula.

Când au fost tratați în termen de cinci zile de la apariția simptomelor, 1% dintre cei cărora li s-a administrat Paxlovid au ajuns la spital și niciunul nu a murit. Aceasta, comparativ cu 6,7% din grupul placebo spitalizat, dintre care 10 au murit. Pacienții din studiu, care nu a fost încă publicat sau verificat, erau în vârstă sau aveau o afecțiune de bază care îi expunea la un risc mai mare de a se îmbolnăvi grav de Covid. Toți au avut simptome ușoare până la moderate de coronavirus.

Și în cazul persoanelor fără riscuri sporite

„Succesul acestor antivirale marchează o nouă eră în capacitatea noastră de a preveni consecințele severe ale infecției cu SARS-CoV-2 și este, de asemenea, un element vital pentru îngrijirea persoanelor vulnerabile clinic, care ar putea fi în imposibilitatea de a primi sau de a răspunde la vaccinuri”, a declarat dr. Stephen Griffin, profesor asociat la Facultatea de Medicină de la Universitatea din Leeds, citat de BBC.

Potrivit analiștilor, Pfizer studiază în prezent dacă pastila sa ar putea fi utilizată şi în cazul persoanelor fără riscuri sporite de a dezvolta forme severe de COVID-19, precum şi pentru a preveni infectarea cu SARS-CoV-2 a persoanelor expuse la noul coronavirus.