Antibioticele, o ”armă cu două tăișuri”

Publicat: 05 nov. 2023, 21:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Antibioticele, o ”armă cu două tăișuri”

Conf.univ. dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului  Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Victor Babeș” din București,  spune că antibioticele pot fi ”o armă cu două tăișuri”.

”Antibioticul nu este un panaceu universal. Este o substanță cu indicație certă, clară, dată de medic și în aceste condiții poate fi salvatoare de vieți. Dar, dacă trecem de un anumit prag, antibioticele pot să ne omoare”.

La indicația medicului

Dacă sunt folosite în mod necorespunzător, abuziv, antibioticele pot genera apariția unor bacterii rezistente. Iar aceste bacterii rezistente determină boli pentru care nu mai sunt soluții,  mai ales că, de mulți ani, nu au mai fost concepute antibiotice noi.  

De aceea, antibioticele nu trebuie folosite din proprie inițiativă, ci exclusiv la indicația medicului, pe baza prescripției acestuia.

Gripa și răcelile de sezon

În perioada gripei și a răcelilor, crește cererea de antibiotice. Un sondaj recent arată că  aproape 50% dintre românii cu vârste între 25 și 34 de ani au convingerea că în răcelile cu dureri de gât antibioticele reprezintă o soluție. Dar conf.univ. dr. Simin Aysel Florescu  subliniază categoric: răcelile de sezon și gripa nu se tratează cu antibiotice.

De altfel, la consumul de antibiotice, în Uniunea Europeană,  România se plasează pe locul al treilea, după Cipru și Grecia.

Ministerul Sănătății avertizează că ”răcelile și gripa sunt cauzate de virusuri, nu de bacterii, iar virusurile nu sunt distruse de antibiotice”.

Problema este că folosirea fără rost a antibioticelor are  consecințe majore: în infecțiile virale nu asigură vindecarea, dar pot agrava stărea de sănătate. Totodată, pot provoca apariția unor efecte secundare și, mai grav, pot determina selectarea unor bacterii rezistente în propriul organism, ca, de exemplu,  Escherichia coli, cauză a unor infecții urinare dificil de tratat.

Efectele nedorite

În urma folosirii haotice  a acestor medicamente pot apărea: candidoze, diaree severă, reacții alegerice, chiar  șoc anafilactic. Administrarea nejustificată și repetată a antibioticelor poate duce la modificarea florei normale. Putem ajunge să fim colonizați de germeni din ce în ce mai rezistenți.  

Medicii au observat și ”fenomene neurologice – dureri de cap și tremurături” în urma consumului nepotrivit de antibiotice.