Antiviralul Paxlovid reduce riscul formelor grave de Covid-19 și al spitalizărilor, dar nu elimină complet infecția

Publicat: 01 aug. 2022, 07:45, de Magda Marincovici, în ESENȚIAL , ? cititori
Antiviralul Paxlovid reduce riscul formelor grave de Covid-19 și al spitalizărilor, dar nu elimină complet infecția

Persoanele care au o recădere a Covid-19 după tratamentul cu antiviralul Paxlovid pot fi contagioase fără să știe, deoarece se poate să nu aibă simptome, subliniază cercetătorii, transmite CNN.

Persoanele care experimentează o recădere  a Covid-19 riscă să transmită virusul altor persoane chiar dacă au depășit perioada obișnuită în care sunt contagioase, subliniază dr. Michael Charness de la Centrul Medical al Administrației Veteranilor din Boston, citat de CNN.

Pe baza unei cercetări recente, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA au emis noi recomandări, săptămâna trecută, pentru persoanele care se confrută cu revenirea Covid-19 după tratamentul cu Paxlovid.

Astfel, persoanele, care în urma testelor sunt din nou pozitive și în cazul cărora simptomele revin după ce au terminat tratamentul cu pastilele antivirale, ar trebui să revină în izolare timp de cinci zile. CDC precizează că aceste persoane pot ieși din izolarea de cinci zile suplimentare dacă nu mai fac febră fără medicamente timp de 24 de ore și, evident, dacă se simt mai bine. De asemenea, CDC mai recomandă purtarea măștii timp de 10 zile după revenirea simptomelor.

Recomandările CDC vin pe măsură ce utilizarea Paxlovid a crescut în Statele Unite. Potrivit Casei Albe, în ultimele două luni, numărul rețetelor completate pentru Paxlovid a crescut de la aproximativ 27.000 pe săptămână la 182.000 pe săptămână.

Studiile au arătat că Paxlovid a redus riscul formelor grave de Covid-19 și al spitalizărilor cu aproape 90% comparativ cu placebo. Totuși, cercetătorii subliniază că trebuie să fim conștienți că medicamentul nu poate elimina complet infecția.

Testele genetice sugerează că, atunci când oamenii se confruntă cu o a doua rundă de Covid-19 după tratamentul cu Paxlovid, nu este pentru că au fost infectați cu o tulpină diferită a virusului. De asemenea, nu există niciun semn că virusul a suferit mutații pentru a dezvolta un fel de rezistență la medicament.

Până acum, cazurile de recădere au fost uşoare. Nu au existat raportări de boală severă în timpul unei recidive a Covid-19. Din această cauză, spune CDC, nu există niciun motiv să credem că este nevoie de suplimentarea tratamentului.