Antreprenorii față în față cu ChatGPT: Cum să faci din inteligența artificială un instrument util

Toată lumea vorbește despre ChatGPT, cea mai nouă și mai strălucitoare “jucărie”, o tehnologie revoluționară, care promite că va ușura enorm diferite activități profesionale, dar, care aduce și câteva pericole care pot dezechilibra serios bugete, rezultate și imaginea de brand, de care orice afacere cu prezență online ar trebui să fie conștientă.

Se preconizează că inteligența artificială va înlocui complet poziții din diferite domenii, ocupate până în prezent de oameni, deoarece, aparent, poate face lucrurile mai rapid, mai bine și infinit mai ieftin. 

Poate cea mai atractivă funcționalitate este generarea de conținut. Noul chatbot OpenAi poate scrie articole, eseuri, glume și chiar poezii, ca răspuns la solicitările utilizatorilor. ChatGPT depășește capacitatea umană de a genera conținut, atât din punct de vedere cantitativ, cât și ca rapiditate, poate oferi răspunsuri simple pentru subiecte complexe și nu suferă de blocaje de creativitate sau exprimare.

În afară de generarea de conținut, inteligența artificială se folosește cu succes și în analiza pentru volume uriașe de date, media buying, decizii automate de marketing, dar și personalizarea în timp real a experiențelor online ale fiecărui client, în funcție de preferințele anterioare și pentru a încuraja clientul să facă o achiziție.

Cu toate acestea, trebuie să fii foarte selectiv în în ceea ce privește utilizarea sa. Sunt o mulțime de subiecte complet absente, pentru care nu are date, iar cea mai mare problemă cu generarea de conținut de către Inteligența Artificială este că minte și că nu-ți spune atunci când minte. Rata de halucinații” emise de ChatGPT se situează în prezent undeva la 15-20%, iar internetul este plin de exemple concrete, precum eseul despre rasismul maionezei sau răspunsurile sale privind recordul de traversare pe jos a Canalului Mânecii,” declară Anca Dobrescu, Managing Partner peprimapagina.ro.

Cum internetul este deja plin de conținut de calitate îndoielnică, scris de persoane reale doar pentru a păcăli motorul de căutare, în încercarea de a ajunge pe prima pagină, Google va avea grijă să penalizeze site-urile care încearcă să umple mediul online de articole generate de inteligența artificială, pentru că îl poate detecta și o face de ani de zile. Cu ajutorul algoritmilor săi, poate verifica cât de bine este scris orice tip de conținut, identificând diferite inconsecvențe, parafrazări și modele care apar de obicei în conținutul generat de AI.

Mai mult decât atât, OpenAI a anunțat în ianuarie 2023 că tot conținutul generat de ChatGPT urmează să fie în curând “watermarked”, adică va fi detectabil datorită unui filigran criptografic, venit în sprijinul Google. Această măsură a fost comunicată ca un pas important pentru a stopa din fașă folosirea instrumentului OpenAi în scop negativ. 

Partea cea mai urâtă, de fiecare dată atunci când apare un astfel de instrument util gratuit, este că apar oportuniștii. Ca business, atunci când angajezi un freelancer sau o agenție de marketing, te aștepți să plătești pentru expertiza specialiștilor, nu pentru conținut, de exemplu, generat în întregime de inteligența artificială, care nici măcar nu este revizuit. În viitor, contractele de prestări servicii din domeniul marketingului online ar trebui să acopere și aceste noi pericole”, declară Anca Dobrescu.

Și mai există o perspectivă despre care nu se discută suficient. Ca business, ai fi de acord ca site-ul, pe care l-ai plătit să fie folosit de către ChatGPT pentru a formula conținut gratuit livrat competiției? Modele mari de limbaj precum ChatGPT folosesc mai multe surse de informații și conținut web: cărți, articole, site-uri și postări în social media, inclusiv informații personale obținute fără consimțământ. Multe dintre concluziile folosite în răspunsuri ChatGPT pot fi ale tale. Drept urmare, multe companii au început să-și protejeze conținutul prin blocarea anumitor crawlere.

În concluzie, ChatGPT este un instrument ca oricare altul. Util în unele cazuri, complet inutil în altele, apreciat de entuziaști, respins de cinici. Specialiștii în marketing au responsabilitatea de a explora, înțelege și a utiliza orice instrument, pe care-l pot folosi în interesului clienților lor, ca multiplicator al forței lor creative. Cu toate acestea, niciun specialist sau agenție care se respectă NU va livra ceva bazat exclusiv pe chatbot-ul OpenAI, în care contribuția umană este zero.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...