Anual, jumătate din pacienții cu mielom nu sunt diagnosticați, avertizează dr. Daniel Coriu

În cazul pacienților cu mielom, unii sunt diagnosticați târziu și alții deloc, inechitate existând și în privința accesului la tratament a acestor bolnavi, avertizează prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România și președinte al Societății Române de Hematologie.  

”Nu ne putem compara cu ceea ce era acum zece ani. Astăzi, avem acces la medicamente aşa cum se întâmplă şi pentru pacienţii din vestul Europei ceea ce este foarte bine. Sigur, avem încă probleme. Avem diagnostic tardiv, avem pacienţi care nu sunt diagnosticaţi. Statistica ne spune că ar trebui să avem în jur de 700 şi ceva de cazuri, aproape 800 de cazuri de mielom multiplu în fiecare an în România. Noi avem în jur de 400. Unde sunt restul? Nu sunt diagnosticaţi, se pierd”, a precizat prof. univ. dr. Coriu, citat de Agerpres.

„Inechitatea” îi lovește de două ori pe acești pacienți: o datș în privința accesului la diagnostic și a doua oară în legătură cu accesul la tratament. În opinia  prof. univ. dr. Coriu, cei mai afectați de aceste inechități sunt pacienții din mediul rural.  

”Există inechitate în ceea ce înseamnă accesul la diagnostic şi tratament pentru că, dacă vedem statisticile noastre pe care le facem pentru interes academic, majoritatea pacienţilor sunt din mediul urban. Ce coincidenţă. Credeţi că se îmbolnăvesc mai mult cei din mediul urban? Este vorba despre acces, vorba de acces la sănătate. Aceasta este nu numai în hematologie. Toată medicina românească are această problemă. Când spun inechitate spun că un pacient din altă zonă a ţării nu are aceeaşi şansă la viaţă decât cel care este tratat într-un centru universitar: Bucureşti, Craiova, Cluj, Timişoara, Iaşi”, a subliniat prof. Coriu,  în cadrul unei dezbateri organizate de Societatea Română de Hematologie şi Asociaţia S.O.S. Mielom.

Ce este mielomul multiplu (MM)

Dr. Carmina Georgescu explică în ”Raportul de gardă” ce este mielomul multiplu.

„Mielomul multiplu este o formă de cancer hematologic caracterizat printr-o acumulare anormală de celule plasmatice maligne la nivelul măduvei osoase. Aceste celule produc anticorpi anormali în exces (numiți proteine M), care se acumulează în sânge și urină, provocând creșterea vâscozității sângelui și insuficiență renală. Reducerea funcționării normale a măduvei osoase este însoțită de o posibilă anemie, scăderea numărului de globule albe din sânge (leucopenie) și a numărului de trombocite (trombocitopenie)”.

Potrivit specialistului, simptomele osoase, cum ar fi durerea de spate, la nivelul oaselor lungi, craniului, coastelor și pelvisului, sunt cele mai frecvente.

„Durerea este persistentă și, de obicei, răspunde în mică măsură la medicamentele obișnuite pentru durere. Uneori, se poate observa o curbură anormală a coloanei vertebrale sau fracturi patologice. În cazuri severe pot apărea probleme neurologice, cum ar fi slăbiciune, pierderea senzațiilor la nivelul picioarelor, pierderea controlului asupra vezicii urinare, infecții frecvente și persistente, în special respiratorii. Anemia este, de asemenea, o complicație frecventă a MM. Mai mult, dacă se produce și trombocitopenie, apar leziuni roșiatice/purpurii pe piele, cum ar fi vânătăile, sângerările gingivale sau nazale (epistaxis)”, transmite dr. Carmina Georgescu.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Diploma universitara unica la nivel european! Planul Comisiei Europene

Diploma universitară unică la nivel european! Planul Comisiei Europene

Absolvenții de facultate din Uniunea Europeană vor avea la finalul studiilor o diplomă universitară unică, recunoscută pe tot teritoriul UE. Comisia Europeană dorește ca instituțiile...
Soft pentru estimarea distrugerilor de cladiri in razboi, creat la Galati

Soft pentru estimarea distrugerilor de clădiri în război, creat la Universitatea...

Estimarea distrugerilor provocate de în război de atacurile cu drone și rachete sau bombardamente poate fi realizată cu ajutorul unei aplicații create de un...