Anul Nou Chinezesc: Tot ce trebuie să știi despre cea mai mare sărbătoare chinezească

Publicat: 01 feb. 2022, 06:45, de Puterea.ro, în ACTUALITATE , ? cititori
Anul Nou Chinezesc: Tot ce trebuie să știi despre cea mai mare sărbătoare chinezească

Anul acesta Anul Nou Chinezesc începe pe 1 februarie. În această săptămână, milioane de oameni din toată lumea vor sărbători Anul Nou Chinezesc. Oamenii vor mânca mâncare tradițională, se vor bucura de artificii, vor purta haine speciale și vor atârna felinare roșii pentru a marca momentul.

Anul Nou Chinezesc cade marchează începutul noului an lunar, iar acesta este momentul în care are loc începutul unei luni noi. În acest an, data este 12 februarie.

Calendarul chinezesc este diferit de cel „gregorian” pe care îl folosim în mod tradițional în Europa și care începe întotdeauna la 1 ianuarie.

Deoarece depinde de Lună, data Anului Nou Chinezesc se schimbă de la un an la altul, dar va cădea întotdeauna între 21 ianuarie și 20 februarie.

Festivalul începe pe 1 februarie și durează 15 zile. Anul acesta marchează trecerea de la Anul Tigrului de Apă.

Ce este Anul Nou Chinezesc?

Anul Nou Chinezesc este cunoscut și sub numele de Festivalul Primăverii și este cea mai importantă sărbătoare din calendarul chinezesc.

În tradiția chineză, fiecare an poartă numele unuia dintre cele 12 animale, care apar în zodiacul chinezesc: șobolan, bou, tigru, iepure, dragon, șarpe, cal, capră, maimuță, cocoș, câine și porc.

Deci, fiecare dintre cele 12 animalele va avea un an dedicat lor o dată la 12 ani, într-un ciclu.

Povestea Șobolanului și a Boului

În cultura chineză, șobolanii erau văzuți ca un semn al bogăției și al surplusului, iar Anul Șobolanului este primul dintr-un ciclu.

Potrivit unui mit, un împărat chinez a hotărât să stabilească ordinea animalelor din calendar în funcție de ordinea în care vor ajunge la o petrecere pe care a organizat-o în cinstea lor.

Șobolanul l-a păcălit pe Bou să-l ia în spate și să-l ducă la petrecere, dar chiar când au ajuns la linia de sosire, acesta a sărit din spatele boului și a intrat înaintea lui. A devenit astfel primul animal din calendar, iar Boul al doilea.

Cum se sărbătorește Anul Nou Chinezesc

Sărbătorirea Anului Nou Chinezesc în 2022 ar putea fi puțin diferită față de anii precedenți, mai ales în locurile în care există încă restricții stricte impuse din cauza pandemiei de Covid-19.

În mod normal, milioane de oameni din China călătoresc în întreaga țară înainte de noul an, pentru a merge să petreacă această perioadă alături de familiile lor. Anul acesta, însă, oamenii sunt încurajați să nu facă asta, iar cei care aleg să călătorească, trebuie să fie testați și starea lor de sănătate este atent monitorizată.

Potrivit tradiției cineze, înainte de începerea festivităților, oamenii își curăță foarte bine casele. Superstițiile spun că în ziua de Anul Nou nu trebuie atinsă mătura, deoarece ar putea fi măturat norocul pentru anul care urmează.

În China, școlile și companiile se închid în primele câteva zile ale Noului An, astfel încât toată lumea să poată petrece timp cu familia.

De asemenea, chinezii obișnuiesc să mănânce multă mâncare tradițională, inclusiv supă de tăiței, despre care se spune că aduce noroc pentru anul următor.

În majoritatea orașelor și satelor se organizează parade și spectacole, iar participanții se îmbrăcă în haine tradiționale.

Focurile de artificii sunt, de asemenea, o tradiție pentru Anul Nou Chinezesc, deoarece se crede că zgomotul și luminile vor speria duhurile rele care s-ar putea apropia de locuințe în următoarele luni.

Tot în ziua de Anul Nou, adulții le oferă copiilor plicuri roșii în care pun bani.

Festivitățile de Anul Nou chinezesc continuă timp de două săptămâni și se încheie cu un festival special al felinarelor, care marchează sfârșitul perioadei de sărbătoare a noului an, scrie BBC NewsRoom.

Tradiții de Anul Nou Chinezesc

Anul Nou Chinezesc se sărbătorește timp de 15 zile, fiecare dintre aceste zile având o semnificație aparte și vine cu tradițiile sale. Dar pe lângă asta, pe tot parcursul celor 15 zile oamenii cumpără cadouri, decorațiuni, material textil, hrană și îmbrăcăminte.

Un obicei pe care îl respectă fiecare familie este acela de a face curățenie generală în casă, pentru a îndepărta orice nefericire, în speranța unui an mai bun. După curățenie, oamenii își pun pe pereți afișe roșii cu versete poetice și imagini cu Noul An Chinezesc.

O altă tradiție păstrată de majoritatea chinezilor este cea a „Plicului Roșu”. Persoanele căsătorite oferă copiilor și adulților necăsătoriți bani în plicuri roșii, apoi familia pleacă să felicite rudele și vecinii.

Seara de Anul Nou Chinezesc se încheie cu focuri de artificii. Se spune că zgomotul artificiilor și petardelor sperie spiritele rele și pe monstrul Nian.