Anul trecut, în lume, la aproximativ patru zile, un jurnalist a fost ucis

La nivel global, numărul jurnaliștilor uciși a crescut cu 50% în 2022, ajungând la 86, adică aproximativ un jurnalist la patru zile, a transmis UNESCO.

Potrivit UNESCO, agenție cu sediul la Paris, se observă următorul fenomen:  între 2019 și 2021, au fost asasinați în medie 58 de jurnaliști, față de 99 în 2018.

Creșterea numărului jurnaliștilor uciși în 2022 este alarmantă, a subliniat directoarea generală a UNESCO, Audrey Azoulay.

Autoritățile trebuie să-și dubleze eforturile pentru a pune punct acestor crime și a-i urmări pe făptași pentru a fi condamnați.

În 2022, au fost uciși 86 de ziariști –  față de 55 în 2021 – din care 19 în Mexic, 10 în Ucraina și 9 în Haiti.

Potrivit UNESCO, acestea sunt trei țări cele mai sângeroase pentru profesia de ziarist.

Jumătate din aceștia, ”nu au fost uciși în timp ce ei își exercitau profesia”: ei călătoreau, erau la domiciliu, în parcări sau în alte locuri publice, când au fost răpuși, precizează UNESCO.

Dar evident această ”execuție” este legată direct de activitatea lor de jurnaliști, de anchetele sau subiectele sensibile pe care le abordau, explică UNESCO pentru AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Viață de nabab. 9.200 de euro, remunerația lunară a sindicalistului Anton...

Unul dintre cei mai vocali lideri de sindicat din învățământ, Anton Hadăr, abonat la emisiunile TV unde își dă cu părerea despre totul și...