Anunț important legat de cardurile de energie. Criterii noi pentru acordarea ajutorului în 2024

Publicat: 23 feb. 2024, 18:41, de Filon Stan, în SOCIAL , ? cititori
Anunț important legat de cardurile de energie. Criterii noi pentru acordarea ajutorului în 2024
Anunt important legat de cardurile de energie

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a confirmat că, în sezonul rece rămas din primăvara lui 2024, românii vor continua să primească sprijin pentru plata facturilor la încălzire și energie.

Anunț important legat de cardurile de energie venit de la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale! Românii care au beneficiat de ajutorul de încălzire de 1400 de lei anul trecut nu trebuie să își facă griji, deoarece sprijinul financiar va fi acordat și în acest an, fără a mai depune niciun act.

Anunț important legat de cardurile de energie

Această decizie a fost luată în contextul modificărilor legislative și a necesității de a proteja persoanele vulnerabile în fața creșterilor semnificative de prețuri, care au afectat accesul la resursele de încălzire.

Conform comunicatului oficial al ministerului, cei care au beneficiat de ajutorul de încălzire în toamna anului 2023, inclusiv cei care utilizează lemne pentru încălzire, vor continua să primească sprijinul necesar și în primăvara anului 2024.

Ministerul mai precizează că sprijinul financiar are scopul de a oferi stabilitate și siguranță beneficiarilor, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții acestora în momentele dificile.

„Drepturile de ajutor de încălzire, acordate în toamna lui 2023, inclusiv pentru cei care utilizează material lemnos, în perioada rămasă din sezonul rece din primăvara lui 2024, vor fi menținute în plată Guvernul a aprobat menținerea în plată, la același nivel, a drepturilor de ajutor de încălzire și suplimentului pentru energie pentru perioada rămasă din sezonul rece 2023-2024, în contextul modificărilor legislative survenite în ultima perioadă”, se arată pe pagina oficială de Facebook a MMSS.

Cu toate acestea, vor avea loc schimbări în programul de acordare a ajutorului pentru plata facturilor la energie. Mai exact, începând cu data de 1 ianuarie 2024, noua legislație, inclusiv Legea privind Venitul Minim de Incluziune (VMI), va fi aplicată exclusiv pentru cererile depuse după această dată.

Noi criterii în 2024

Această decizie are ca scop asigurarea continuității sprijinului pentru cei care au beneficiat deja de acest ajutor și implementarea unor criterii actualizate pentru acordarea ajutorului de încălzire și a suplimentului pentru energie.

Noile criterii de acordare a ajutorului, stabilite de Legea privind Venitul Minim de Incluziune (VMI), care a înlocuit Venitul Minim Garantat (VMG), vor fi aplicate doar pentru cei care depun cereri de sprijin pentru încălzire și energie după data menționată, respectiv 1 ianuarie 2024.

„Cererile soluționate în toamna anului 2023, cu precădere cele referitoare la sumele acordate în vederea achiziționării de material lemnos, se mențin în plată, în aceleași condiții, și în primăvara anului 2024.

Astfel, noile criterii de acordare a ajutorului de încălzire și a suplimentului pentru energie, prevăzute de Legea privind Venitul Minim de Incluziune (VMI), care a înlocuit Venitul Minim Garantat (VMG), se vor aplica doar pentru solicitanții care au depus cereri de acordare a ajutorului de încălzire și a suplimentului pentru energie după data de 1 ianuarie 2024”, au adăugat reprezentanții Ministerului Muncii.