Anunțul Franței care privește România. Ce se va întâmpla după 1 martie

Publicat: 25 feb. 2022, 07:24, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
Anunțul Franței care privește România. Ce se va întâmpla după 1 martie

Bugetul sănătății este sărăcit sistematic de tunurile date de unele dintre firmele autorizate pentru îngrijirea la domiciliu a pacienților imobilizați la pat, în special vârstnici, care suferă de afecțiuni cronice.

Vorbim de sume de ordinul milioanelor de lei încasate pentru servicii prestate fictiv de asistente medicale care în realitate lucrează într-o unitate medicală și nu pot fi în același timp în două locuri, la domiciliul pacientului asistat și la spital. În multe cazuri, aceste „asistente” lucrează, ca „badante”, în Italia sau în alte țări din vestul Europei, dar în actele depuse la Casa Asigurărilor de Sănătate ele figurează ca fiind angajate ale firmelor de îngrijire la domiciliu. De aceea acest gen de infracțiuni a și fost asociat cu „metoda badanta” .

Constatările CJAS Galați: o asistentă se afla în același timp la domiciliile a 3 pacienți, iar o alta parcurgea 70 km într-un minut

La un control efectuat în luna decembrie de Casa Județeană pentru Asigurări de Sănătate (CJAS) Galați la firmele de îngrijire la domiciliu s-a constatat că multe din serviciile raportate erau realizate doar pe hârtie, pentru că o asistentă medicală era în mai multe locuri în același timp.

„S-au constatat situații în care furnizorii au raportat activitate suprapusă a asistenților medicali la mai mulți pacienți. Personalul a declarat că a prestat servicii la domiciliul pacienților, deși, fie era pontat la alți angajatori, fie erau alternate serviciile acordate în municipiul Galați cu serviciile acordate în localități din mediul rural fară să existe timpi de deplasare”, se spune în comunicatul CJAS Galați.

Controlul a fost efectuat la 4 dintre cele 12 firme autorizate din județul Galați și la toate firmele controlate au fost constatate nereguli. Conducerea CJAS Galați a dispus amenzi în valoare totală de 99.400 lei. Uneia dintre firmele de controlate i-a fost suspendat contractul cu CJAS „ca urmare a suprapunerii programului de lucru al medicului cu programul de la alți angajatori”.

„Este evident că un asistent medical nu putea să efectueze procedurile medicale pentru 3 pacienți în același timp, nu putea să parcurgă o distanță chiar și de 70 km într-un minut, să ofere servicii atunci când își desfășura activitatea la un alt angajator sau în intervalul de timp în care s-a aflat în afara granițelor țării”, a declarat directorul CJAS Galați, George Teodorașc.

Conducerea CJAS Galați a sesizat Parchetul cu privire la ilegalitățile constatate și chiar dacă doi dintre administratorii firmelor au cerut din proprie inițiativă suspendarea contractului cu CJAS Galați, această recunoaștere a vinovăției nu va stopa ancheta penală.

În luna august, un alt control al CJAS Galați dezvăluia ilegalitățile de la 9 din cele 11 firme de îngrijire la domiciliu

Este evident că asistăm la un fenomen infracțional de amploare. În ultimul an, conducerea CJAS Galați a declanșat mai multe controale pentru a constata cum își respectă programul medicii de familie, în special în comunele județului și cum se derulează îngrijirea la domiciliu. „Nu sunt de acord să decontăm servicii ce sunt efectuate pe hârtie”, a explicat directorul CJAS Galați, George Teodorașc, această campanie de controale.

În luna august, echipa CJAS Galați a controlat activitatea la cele 11 firme de îngrijire la domiciliu care aveau contracte cu „Casa” și au fost descoperite neregului la 9 din cei 11 furnizori de servicii. Au fost aplicate amenzi în valoare totală de 27.000 de lei. Faptul că la un nou control, după 4 luni, amenzile aplicate sunt de patru ori mai mari, demonstrează că fenomenul infracțional a fost scăpat de sub control.

Un „tun” de 1.4 milioane de lei, pus la cale de un preot și soția sa

În ultimii ani a existat și un „tun” de ordinul milioanelor de lei dat bugetului alocat de CJAS Galați pentru îngrijirea la domiciliu. În februarie 2018, polițiștii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi au efectuat 67 de percheziţii la patru firme de îngrijire la domiciliu, într-un dosar privind fraudarea sistemului asigurărilor de sănătate cu suma de 1.400.000 de lei.

La percheziții  au fost ridicate calculatoare și laptopuri, documente, au fost reținute pentru audieri zeci de persoane și procurorii de la au pus sub acuzare 6 persoane, între care un preot şi şeful biroului resurse umane de la Spitalul Municipal „Anton Cincu” din Tecuci. Cinci dintre inculpați au fost arestați.

Șeful de facto al grupării era Vasile Jalbă, preot la Biserica „Sfinţii Împăraţi” din Tecuci, care împreună cu soția sa, Ecaterina, înfiinţase mai multe centre fictive de îngrijire a bătrânilor la domiciliu şi au decontat ilegal cheltuielile, fraudând bugetul Casei de Asigurări de Sănătate Galaţi cu 1,4 milioane de lei.

Bugetul CJAS fraudat cu complicitatea funcționarilor de la CJAS

Anchetatorii au stabilit că prejudiciul cel mai important reușit de familia Jalbă, de aproximativ 900.000 de lei, a fost înregistrat prin societatea Sormed SRL. Alţi 340.000 de lei au fost decontaţi de CJAS firmei Medicas Nicordsed SRL, iar 155.000 de lei au ajuns în conturile Elite Helth Clinic.

La acest „tun” dat bugetului CJAS fuseseră complici funcționari ai „Casei”. Spre exemplu, în iulie 2017, CJAS Galaţi aloca pentru îngrijirile medicale la domiciliu suma de 126.000 de lei. Deşi în contract cu CJAS se aflau 11 furnizori, jumătate din suma alocată, 63.000 de lei, a mers către firma Medicas Nircotec SRL, a preotului Vasile Jalbă. Firma Medicas Nircotec SRL fusese înființată în februarie 2017 și a primit primii bani de la CJAS în aprilie 2017. După 10 luni, polițiștii de la „Crimă Organizată” și procurorii de la Parchetul Tribunalului Galați constatau frauda de 1,4 milioane de lei.

Gruparea „preotului” Jalbă a beneficiat și de complicitatea unor polițiști

Grupul infracțional lucra și cu complicitatea unor polițiști. În aceeași perioadă, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) au reținut pentru audieri doi poliţişti care le furnizaseră membrilor grupării numele şi domiciliile martorilor.

„Aceştia au furnizat către doi inculpaţi date cu privire la cercetările ce se efectuează în cadrul unui dosar penal, precum şi informaţii cu privire la numele şi domiciliile martorilor ce vor fi audiaţi”, au explicat reprezentanții DGA Galați.

Se dau tunuri de milioane, în timp ce pacienții, mulți în stadiu terminal, sunt lăsați să aștepte tratamentele

Sunt afaceri derulate cu cinism, pentru că sistemul îngrijirii la domiciliu se adresează unor pacienți în stare gravă. O cerere depusă la o Casă Județeană de Asigurări de Sănătate primește un răspuns abia după câteva săptămâni sau câteva luni, iar în cele mai multe cazuri răspunsul este că „deocamdată nu mai sunt fonduri”. În multe cazuri, bolnavii sunt în stadiul terminal și răspunsul vine prea târziu.

Situația a fost explicată de procurori: „În multe situaţii, dosarele medicale cu pacienţi fictivi au avut prioritate la decontare şi aprobare, în timp ce solicitările pacienţilor asiguraţi care, în mod real ar fi avut dreptul să beneficieze de servicii medicale la domiciliu, erau refuzate”, se spunea în comunicatul Parchetului Tribunalului Galați.

Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat, vineri, la Bruxelles, că Franţa va trimite un nou contingent în Estonia și va accelera desfăşurarea de militari în România, în cadrul NATO. Acesta este răspunsul francezilor la invadarea Ucrainei de către armata rusă, transmite AFP.

„Franţa va continua să îndeplinească rolul de a-şi reasigura aliaţii NATO prin trimiterea unui nou contingent în Estonia ca parte a prezenţei avansate consolidate, anticipând participarea sa la controlul aerian baltic începând cu luna martie şi, de asemenea, prin accelerarea desfăşurării sale în România”, a declarat preşedintele francez la încheierea summitului excepţional al Consiliului European de la Bruxelles şi în ajunul summitului NATO dedicat crizei din Ucraina.

Emmanuel Macron a mai precizat că Franța este pregătită să ” continue să livreze echipamente militare şi să acorde sprijin populaţiei”, a afirmat Emmanuel Macron.

La sfârşitul lunii ianuarie, Franţa a anunţat că intenţionează să trimită „mai multe sute” de soldaţi în România, în cadrul unei posibile dislocări NATO.

România, care se învecinează cu Ucraina şi are acces la Marea Neagră, se află „în epicentrul tensiunilor” şi, prin urmare, trebuie „reasigurată”, a explicat ministrul francez al apărării, Florence Parly.

Franţa este prezentă deja în Estonia cu aproximativ 300 de soldaţi mobilizaţi de un an la misiunea permanentă „Prezenţă avansată consolidată”, care a fost desfăşurată după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, în 2014.