Apa îmbuteliată, lux în România: mai scumpă decât în Italia, Grecia sau Bulgaria

Publicat: 26 iul. 2025, 16:47, de Ionut Jifcu, în ECONOMIE , ? cititori
Apa îmbuteliată, lux în România: mai scumpă decât în Italia, Grecia sau Bulgaria
sursa foto: Pexels

Românii plătesc cel mai mult din Europa pentru apa îmbuteliată, un produs esențial mai ales în timpul verilor toride. Deși ar trebui să fie accesibilă pentru toată lumea, apa costă la noi aproape cât sucurile sau berea, în condițiile în care acestea din urmă sunt supuse accizelor.

Apa îmbuteliată, mai scumpă în România decât în ţări din UE

În România, o sticlă de doi litri de apă costă în medie între 3,5 lei și 4,7 lei, potrivit Antena 3 CNN. Comparativ, în Italia, prețul pentru aceeași cantitate variază între 0,3 euro și 0,5 euro, adică între 1,5 lei și 2,5 lei. Asta înseamnă că românii pot plăti chiar dublu pentru un litru de apă față de italieni. Situația este similară și în Grecia sau Bulgaria, unde apa îmbuteliată este semnificativ mai ieftină.

Diferențe mari în Europa

Potrivit prețurilor medii din magazine, apa la doi litri costă:

România – între 3,5 și 4,7 lei
Italia – între 1,5 și 2,5 lei
Grecia – 2,5 lei
Bulgaria – între 2,5 și 5 lei

Deși Bulgaria apare în unele cazuri cu prețuri similare, în general, românii sunt cei care suportă cele mai mari costuri pentru acest produs. În plus, în România, apa ajunge să coste la fel ca unele sortimente de sucuri sau bere, ceea ce este o anomalie, mai ales în contextul în care apa este o necesitate de bază.

Un consum tot mai scump

Prețurile la apă au crescut constant în ultimii ani. Pentru o familie obișnuită, costurile lunare pentru o hidratare corectă pot ajunge la 300-500 de lei, în funcție de numărul de membri și consumul zilnic. Această sumă poate depăși cheltuielile pentru alte alimente de bază.

În medie, un român cumpără aproximativ 125 de litri de apă îmbuteliată anual. Dintre aceștia, 70% preferă apa plată, restul optând pentru apa minerală sau carbogazoasă. Estimările arată că, în 2024, se vor vinde în România aproximativ 2,4 milioane de litri de apă îmbuteliată.

De ce este atât de scumpă?

Răspunsul nu este clar. Nu există taxe suplimentare majore aplicate apei, iar România dispune de surse naturale bogate. Diferențele par să fie legate de adaosurile comerciale, costurile de ambalare și transport, dar și de lipsa unor reglementări clare privind prețul acestui produs esențial.

În plus, retailerii susțin că prețurile reflectă cererea crescută în perioadele de caniculă, dar și costurile generale din industrie. Totuși, această explicație nu justifică diferențele mari față de alte țări europene cu niveluri de trai superioare.