Apartamentele cu 3 camere, singurele care s-au ieftinit în martie. Chiriile garsonierelor au stagnat. Restul, pe creștere

Prețurile medii cerute pentru locuințele din București au crescut, luna trecută, cu excepția celor ale apartamentelor cu 3 camere, care au scăzut ușor, cu 0,38%. La fel s-a întâmplat și pe piața chiriilor, unde, potrivit anunțul.ro, singura categorie de locuințe ale cărei chirii medii cerute au stagnat la 257 euro/lună, au fost garsonierele.

Piața rezidențială nu prea a simțit impactul negativ al pandemiei de coronavirus, anul trecut a fost bătut și recordul la apartamente construite și la vânzări, în ciuda distanțării și a perioadei de lockdown. Prețurile medii de vânzare cresc continuu, dar cu niveluri relativ suportabile. La felse întâmplăși pe piața chiriilor, unde crește numărul de mici investitori, care cumpără 1-2-3 locuințe pentru a le închiria.

De asemenea, a apărut și primul REIT, (recent listat la Bursă), care, deocamdată, închiriază apartamente în Greenfield, proiect dezvoltat de Impact, dar susține că se va extinde și va achiziționa și alte locuințe pentru a le închiria, pentru a-și crea un portofoliu pe modelul din Occident.

Apartamentele cu 4 camere, cea mai mare scumpire

Prețul mediu al apartamentelor cu 4 camere a crescut cel mai mult, cu 3,78%, la 147.880 euro. Următoarele în topul scumpirilor sunt garsonierele, al căror preț mediu s-a majorat cu 1,42%, la 45.839 euro, în martie.

Creșteri mai mici de preț, aproape de pragul stagnării, au apărut la case/vile, 0,7%, la 262.692 euro, cea mai ridicată valoare din ultimele 12 luni, și apartamentele cu 2 camere, cu un preț mediu în creștere cu 0,23%, la 66.924 euro. Apartamentele cu 3 camere, în schimb, au pierdut 0,38% din valoare și au ajuns la 96.762 euro.

Piața chiriilor

Pe piața chiriilor, recordul e deținut de case/vile, cu un avans de 6,39% în martie, care corespunde unei chirii cerute medii de 1.749 euro/lună. În topul scumpirilor chiriilor cerute sunt apartamentele cu 3 camere, cu o majorare de 2,98%, care corespunde unei chirii lunare de 519 euro. Pentru apartamentele cu 2 camere se cer 385 euro/lună, cu o creștere a chiriei medii de 2,94%.

În fine, apartamentele cu 4 camere au înregistrat un avans de 1,66%, adică o chirie medie cerută de 916 euro/lună. Garsonierele au stagnat, în schimb, iar chiriile solicitate s-au stabilizat la 257 euro/lună.

Anul acesta, există riscul ca locuințele din București să se scumprască mai agresiv, din cauza blocării PUZ-urilor de Sector, ca un soi de răzbunare a unor dezvoltatori pentru că sunt obligați să respecte reglementările și să nu le mai revizuiască prin PUZ-uri locale, dar și din cauza eternei marote a scumpirii materialelor și a forței de muncă.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Portul Constanţa se pregătește pentru noua recoltă: Toate drumurile intens circulate...

Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa anunță că, în următoarele două luni, adică până la începerea campaniei de recoltare, toate drumurile intens circulate...

Prefectul de Prahova îi face concurență lui Iulian Dumitrescu la preşedinţia...

Virgiliu Nanu, preşedintele PSD Prahova și prefectul județului, îi face concurență lui Iulian Dumitrescu, acuzat de corupţie şi aflat sub control judiciar, la preşedinţia...