Apel disperat adresat Guvernului de Prefectura și CJ Galați pentru reabilitarea râurilor pe care s-a produs viitura în septembrie

Publicat: 28 mai 2025, 06:14, de Sorin Costea, în ACTUALITATE , ? cititori
Apel disperat adresat Guvernului de Prefectura și CJ Galați pentru reabilitarea râurilor pe care s-a produs viitura în septembrie

Nici după opt luni de la inundațiile catastrofale din luna septembrie nu au fost reabilitate cursurile de apă pe care s-a produs viitura care a măturat 30 de localități gălățene, iar în aceste condiții precipitațiile abundente din aceste zile pot repeta dezastrul. Prefectura și Consiliul Județean Galați, dar și primarii celor 30 de localități, au adresat Guvernului un apel pentru alocarea fondurilor necesare regularizării cursurilor de apă „în regim de maximă urgență”.

Codul portocaliu de precipitații abundente, furtuni și grindină, care afectează de o săptămână sudul Moldovei a crescut riscul unor noi inundații catastrofale în cele 30 de localități din zona centrală a județului Galați, care au fost afectate și de viitura produsă pe 14 septembrie.

Acum pericolul este mai mare din cauză la opt luni de la inundaţiile devastatoare albiile cursurilor de apă din zonă nu au fost regularizate și torenții formați ca urmare a ploilor abundente se pot acumula într-o nouă viitură devastatoare.

Prefectul Galaţiului, Andreea-Anamaria Naggar, şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi, Costel Fotea, dar și primarii celor 30 de localităţi afectate de inundaţiile din septembrie au adresat Guvernului României solicitarea de a fi aprobat „în regim de maximă urgenţă”, bugetul Administraţiei Naţionale „Apele Române”.

Bugetul Administraţiei „Apele Române”, include alocări de fonduri pentru lucrări de decolmatare şi deblocare a cursurilor de apă afectate în perioada 13-19 septembrie 2024 şi servicii de proiectare şi studii de fezabilitate necesare amenajării albiilor râurilor Geru, Suhu, Chineja şi Lozova, pentru prevenirea producerii unor viituri în aceeași zonă, ca în 2013, 2016 și 2024.

„Lipsa aprobării bugetului Administraţiei Naţionale <<Apele Române>> blochează demararea unor lucrări vitale de intervenţie şi reabilitare a infrastructurii hidrotehnice grav afectate de inundaţiile devastatoare din luna septembrie 2024 şi lasă judeţul Galaţi într-o stare de vulnerabilitate majoră în faţa valului de fenomene hidrometeorologice periculoase.

Deşi bugetul Administraţiei Naţionale <<Apele Române>> a fost analizat în şedinţa de Guvern din 24 aprilie 2025, documentul este în continuare blocat în procedura de avizare interministerială, tergiversare care durează deja de peste trei săptămâni şi împiedică începerea lucrărilor esenţiale pentru siguranţa comunităților”, se spune în comunicatul Prefecturii Galaţi.

Procedurile de atribuire au fost încheiate, se așteaptă aprobarea bugetului de la „Apele Române”

În septembrie, la vizitele efectuate în zonele inundate, premierul Marcel Ciolacu și ministrul Mediului, Mircea Fechet, promiteau că vor fi alocate în regim de urgență fonduri pentru regularizarea albiilor râurilor Geru, Suhu, Chineja şi Lozova, pe care s-au produs viituri devastatoare și în 2013, 2016 și 2024.

Acum s-a ajuns în situația ca pentru aceste lucrări să fie îndeplinite toate etapele preliminare, adică să fie finalizate procedurile de atribuire a contractelor, dar lucrările nu pot începe din cauza blocajului birocratic de la Guvern:

Procedura de atribuire pentru aceste servicii a fost finalizată, însă lipsa bugetului aprobat face imposibilă demararea lucrărilor. În tot acest timp, firmele desemnate câştigătoare au mobilizat în teren aproximativ 40 de utilaje, poziţionate în cele mai afectate comune din judeţul Galaţi.

În lipsa unei decizii urgente a autorităţilor centrale, există riscul retragerii acestora în următoarele zile, ceea ce ar conduce la noi întârzieri”

„Fiecare zi pierdută înseamnă un risc crescut pentru oameni şi comunităţi, în contextul avertizărilor de Cod portocaliu din ultimele zile”

Consiliul Județean și Prefectura Galați au adresat mai multe solicitări la Guvern și Ministerul Mediului pentru demararea lucrărilor care să prevină repetarea inundațiilor, dar niciunul dintre aceste apeluri nu a avut un rezultat concret.

Speranța este ca acest nou apel, semnat și pe primarii celor 30 de localități afectate, să aibă un rezultat, mai ales în condițiile avertizărilor de Cod portocaliu din ultimele zile care l-au determinat și pe ministrul Mediului, Mircea Fechet, să spună că e îngrijorat de situația zonei vulnerabile la inundații din județul Galați:

Avem echipe şi utilaje pregătite să intervină în cele mai afectate localităţi, dar suntem ţinuţi pe loc de întârzieri administrative. Fiecare zi pierdută înseamnă un risc crescut pentru oameni şi comunităţi. În contextul avertizărilor de Cod portocaliu care au fost emise în ultimele zile pentru judeţul nostru şi al prognozelor care indică posibile noi episoade de ploi abundente, riscăm să nu putem începe lucrările de refacere a digurilor şi de decolmatare a râurilor face ca judeţul Galaţi să rămână vulnerabil în faţa fenomenelor hidro-meteorologice”